Sledeće namirnice su prijatelj vašeg srca i trebalo bi da ih redovno konzumirate bilo da već imate problema sa povišenim pritiskom ili ste zdravi, ali želite da smanjite rizik pojave kardiovaskularnih oboljenja.

Citrusi

shutterstock-779411797.jpg
Foto: Shutterstock

Limunovi, pomorandže i drugi citrusi su bogati vitaminima i mineralima, koji pomažu u smanjivanju krvnog pritiska. Limun se posebno ističe po ovom svojstvu, budući da sadrži flavonoide. Grejpfrut je takođe efikasan u borbi protiv hipertenzije, ali nije preporučljivo da ga konzumirate ako pijete lekove za pritisak.

Losos

shutterstock-719333500.jpg
Foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline iz lososa i drugih riba smanjuju povišen krvni pritisak. Ove kiseline su, naime, odgovorne za regulisanje nivoa oksilipina, jedinjenja odgovornih za sužavanje krvnih sudova.

Semenke bundeve

shutterstock-362797751.jpg
Foto: Shutterstock

Semenke bundeve sadrže visoku koncentraciju hranljivih materija neophodnih za kontrolu visine krvnog pritiska. U njima ima dosta magnezijuma, kalijuma i arginina, aminokiseline koja proizvodi azotne okside, ključne za smanjenje krvnog pritiska.

Pasulj i sočivo

shutterstock-522209995.jpg
Foto: Shutterstock

Potrudite se da se pasulj i sočivo što češće nađu na vašoj trpezi. Zbog visokog sadržaja magnezijuma i kalijuma, oni su odličan lek protiv hipertenzije, a zdravi su i zbog velike količine vlakana.

Pistaći

shutterstock-1280765956.jpg
Foto: Shutterstock

Ako volite da nešto grickate za užinu, a želite i zdravo da se hranite, izaberite pistaće. Oni sadrže mnoge hranljive materije koje blagotvorno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova, uključujući i kalijum.

(Stil.kurir.rs)

Procenjuje se da u našoj zemlji svaka deseta osoba pati od hipertenzije tj. povišenog krvnog pritiska. U svetu ovu bolest ima više od milijardu ljudi. Povišen krvni pritisak se leči različitim lekovima, ali moguće ga je smanjiti i promenom načina života, a pre svega navika u ishrani.