ZDRAVA ISHRANA

POTVRDILA STUDIJA SA HARVARDA: Evo šta tačno treba jesti u toku dana ako želite dobro zdravlje!

Poruka je jasna, uvrstite više voća i povrća u ishranu

Fitnes & Nutricija
Autor:
POTVRDILA STUDIJA SA HARVARDA: Evo šta tačno treba jesti u toku dana ako želite dobro zdravlje!
Foto: Shutterstock

Studijom objavljenoj u časopisu "Circulation", istarživači sa Harvarda su ustanovili koliko porcija voća i povrća je potrebno pojesti u toku dana kako bi zdravlje bilo na zavidnom nivou. U ovoj studiji se tvrdi da je pronađena jasna veza između dovoljnog unosa vitamina i minerala i dobrog zdravlja.

Preporuka da se jede dosta voće i povrće nije novost, to je nešto što dobro znamo, ali ovom studijom je utvrđena tačna količina koja je neophodna organizmu, kao i koje voće i povrće je najbolje.

U studiji je su analizirani podaci o ishrani 100.000 odraslih žena i muškaraca od 1984. do 2014. godine. Oni su na svake 4 godine popunjavali upitnike o navikama u prehrani. Na taj način su istraživači ukrstili podatke o stopi mortaliteta i njegovoj povezanosti sa unosom voća i povrća.

Utvrđeno je da ljudi koji su sledili preporuku "pet porcija dnevno" živeli duže od onih koji to nisu učinili. Kod učesnika koji su jeli voće 2 puta i povrće 3 puta dnevno zabeležen je manji rizik od smrti za 13%, 12% manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, 10% manji rizik od nastanka karcinoma i 35% manji rizik od respiratornih bolesti.

Autor studije D. Vang naglašava da treba izbegavati povrće poput krompira i kukuruza, dok je, što se voća tiče, banan na "crnoj listi".

S druge strane, voće i povrće sa beta-karotenom i vitaminom C, poput citrusa, pokazalo se kao veoma povoljno za oragnizam. Takođe, poželjno je unosti i zeleno lisnato povrće, poput zelene salate, spanaća i kupusa, kao i bobičasto voće i šargarepa.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs