Istraživanje

Opasno i korisno: Samo jedna šoljica kafe dnevno izaziva zavisnost

Za umereno konzumiranje kofeina kod odraslih smatra se 300 do 400 miligrama dnevno, ali zavisnost može da se javi i kod onih koji redovno unose 100 miligrama tokom dana
Nutricija 17.04.2014. - 11:46h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstok

Istraživanje je pokazalo da većina ljudi koji redovno konzumiraju 100 miligrama kofeina dnevno osete apstinencijsku krizu kada naglo prestanu da ga konzumiraju.

 

Naime, radi se o tri limenke soka ili jedne do dve šoljice kafe dnevno.

 

"Čak i ako postanete zavisni od kofeina, konzumiranje nekoliko stotina miligrama dnevno nije razlog za brigu, jer se za većinu odraslih umereno konzumiranje smatra između 300 i 400 miligrama dnevno", piše u knjizi "Kofeinisani" (Caffeinated) autor Marej Karpenter.

 

Ona navodi da su najčešći problemi povezani s kofeinom nesanica i pojačana napetost, ali ističe da je efekat kofeina na san vrlo individualan.

 

Karpenter, takođe, navodi da kofein snažno deluje na povećanje psihičke oštrine i fokus, ali upozorava da ti pozitivni efekti obično jenjavaju posle dugog perioda korišćenja kofeina.

 

Pišući o sastavu kofeina, Karpenter navodi da je isti, bez obzira da li je njegovo poreklo iz neke biljke ili je nastao u laboratoriji.

 

"Sintetički je jeftiniji i češće se koristi, ali ako su oba čista, imaće iste efekte. Nema ničeg lošeg u prirodnom kofeinu, ali od njega nećete imati više zdravstvenih koristi", zaključuje Karpenter.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...