LEKOVITA SVOJSTVA

Evo šta se dešava ako svakog dana jedemo crveni luk: NEVEROVATNO JE ŠTA SVE OVO POVRĆE MOŽE DA URADI ZA ORGANIZAM!

Sa jednom porcijom crvenog luka uneli ste sve potreben vitmine i minerale

Nutricija 18.02.2021. - 12:59h Autor: stil/narodnilijek.com
Foto: Shuterstock

Crveni luk ima mnogobrojne zdravstvene prednosti, a najbolje ga je jesti dok je sirov kako bi se maksimalno iskoritili svi njegovi vitamini i minerali. 

 

Ovo povrće je poželjno jesti redovno, jer je spisak blgodeti koje ima za organizam zaista dugačak. Sirov luk sadrži sumporne spojeve i vitamine koji su bitni za celokupono zdravlje. Takođe, luk je dobar izvor vlakana, vitamina C koji je važan za imunitet i lepu kožu, vitamina B6 koji je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folne kiseline koja je esencijalna za obnovu ćelija, kalijuma koji blagotvorno deluje na krvni pritisak i zdravlje srca, kao i mangana koji je važan za zdravlje tkiva i kostiju.

Evo kako još deluje crveni luk na naše zdravlje: 

 

  • Pomaže digestivnom traktu da pravilno radi

 

Kao što smo već naveli, crveni luk obiluje vlaknima, a ona su odlična za creva. U slučaju zatvora, luk je vrlo koristan.

 

  • Kontroliše dijabetes

 

Ako ga konzumirate sirovog, luk može da poveća proizvodnju insulina. Dakle, ako ste dijabetičar, imate dobar razlog da redovno jedete svež luk.

 

  • Crveni luk povoljno deluje na srce

 

Redovnim konzumiranjem sirovog luka štiti srce od koronarnih bolesti. Luk može da kontroliše visoki krvni pritisak i otvara blokirane arterije.

 

NOVAK ĐOKOVIĆ nije imao SNAGE da izdrži trening, a onda je PROMENIO ISHRANU: Ovako izgelda njegov JELOVNIK za 3 dana!

Crveni Luk, Luk
foto: Shuterstock
  • Kontroliše nivo holesterola

 

Pokazalo se da, ovo povrće ima pozitivan uticaj na osobe sa povišenim holesterolom. Ukoliko se jede redovno može da reguliše nivo masnoće u krvi.

 

  • Smanjuje rizik od mnogih bolesti

 

S obzirom da obiluje mnoštvom vitamina i minerala, crveni luk jača ceo organizam, a samim tim i smanjuje rizik od mnogih bolesti.

 

  • Pogoduje anemičnim osobama

 

Sumporna ulja i organski sulfidi dovode do suza kada sečemo luk, a oni ulaze i u nozdrve. Ta ulja nam pomažu u lečenju anemije.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...