SAVET STRUČNJAKA

Lekari sigurni: Ako se jedu često, ove namirnice mogu da naruše zdravlje jetre!

Poslušajte savete lekara i ove namirnice svedite na minimum

Fitnes & Nutricija
Autor:
Lekari sigurni: Ako se jedu često, ove namirnice mogu da naruše zdravlje jetre!
Foto: Shutterstock

Da bi naše telo bilo zdravo, neophodno je da se pravilno hranimo. Prema nedavnim istraživanjima, sve više ljudi ima neko oštećenje jetre.

Određena hrana može da ima izuzetno negativan uticaj na najvažniji organ u našem telu, a da toga nismo ni svesni. Evo koje namirnice je poželjno ibegavati ili barem smanjiti njihovu konzumaciju:

Sokovi sa puno šećera

Alkohol nije jedino piće koje može da naruši zdravlje vašeg jetre. Prema rečima lekara Iana Breta, sokovi sa puno šećera, takođe mogu da utiču na jetru.

"U malim dozama, šećer povoljno deluje na rad tankog creva, međutim u velikim dozama, nedavna istraživanja su pokazala, da dovodi do neželjenih efekata po jetru."

Pomfrit

"Pomfrit je bogat zasićenim mastima, a ishrana bogata zasićenim mastima dovodi do povećane rezistencije masti u jetri, kao i povećane vrednosti insulina", objašnjava doktorka Lin Poston.

Ulja

"Nisu sva ulja jednaka. Biljno ulje, koje sadrži omega-6 masne kiseline, brže oksidira kuvanjem i doprinosi oštećenju jetre. Međutim, to ne znači da morate da se potpuno odreknete upotrebe ulja, već da pametnije birate. Najbolji izbor je kokosovo ulje", objašnjava Erika Džejms, nutricionista.

Prerađeno meso

Ako ste zabrinuti za zdravlje jetre, dobro razmislite pre nego što pojedete sendvič sa suhomesnatim proizvodima.

"Prerađeni, suhomesnati proizvodi su skriven izvor natrijuma", kaže sertifikovani savetnik za ishranu Džon Favkes. On objašnjava da prekomerni unos natrijuma može prouzrokovati neravnotežu u odnosima tečnosti u našem telu, što „jetri otežava efikasno filtriranje“, a može izazvati i ozbiljnije probleme sa jetrom.

Beli hleb

"Rafinisanim ugljenim hidratima nedostaju vlakna, a to dovodi do skokova glukoze u krvi, zatim do oslobađanja insulina, praćenog naslagama masti na i oko jetre", kaže Favkes. Hleb od celog zrna je mnogo bolja opcija.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs