UBEDILJO NAJJAČI BORAC ZA VAŠE ZDRAVLJE

Šta je beta glukan i zašto mu se pripisuju supermoći: Najjači imunostimulator u prirodi - nema mu ravnog!

Beta glukan je neprikosnoveni borac za vaše dobro zdravlje!

Fitnes & Nutricija
Autor:
Šta je beta glukan i zašto mu se pripisuju supermoći: Najjači imunostimulator u prirodi - nema mu ravnog!
Foto: Profimedia

Jedan od najjačih imunostimulatora krije se u mekinjama i gljivama.

Delotvornost beta glukana potvrdila su brojna istraživanja. Beta glukan deluje kao imunomodulator, što znači da pokreće niz reakcija koje pomažu imunitetu čineći ga jačim. Beta glukan, takođe, učestvuje i u proizvodnji matičnih ćelija koštane srži i podupire produkciju leukocita, trombocita i eritrocita.

Ako vas je termin "glukan" asocirao bar malo na glukozu odnosno na šećer, niste daleko od istine. Glukani jesu vrsta složenih šećera odnosno polisaharida, čije se prirodno stanište nalazi u ćelijskim zidovima nekih bakterija, gljivica i kvasaca, biljaka (kao što je ovas i ječam), algi i lišajeva. Odmah možete primetiti da se na našim prostorima, zahvaljući našim navikama u ishrani, teško može uneti u telo kao hrana, a jedini način da snabdete organizam ovim moćnim imuno pokretačem jeste da ga unesete. Telo ga ne stvara.

Sa druge strane, ishrana bogata vlaknima, algama, pečurkama svojstvena je istočnjačkoj kulturi i nije ni čudo što su benefiti beta glukana otkrveni prvo upravo tamo.

U tradicionalnoj istočnjačkoj medicini, koristi se vekovima za jačanje imuniteta, u Japanu je zvanično priznat kao lek od 1983. godine.

Na Zapadu se njegovo dejstvo još analizira i proučava, ali su dosadašnja istraživanja i testiranja pokazala vrlo ohrabrujuće rezultate.

Beta glukan dokazano pomaže u ublažavanju simptoma prehlade, alergija, snižava holesterol, ublažava respiratorne infekcije, sprečava hronični umor, reguliše nivo šećera u krvi, deluje preventivno na nastanak i razvoj karcinoma i bitno skraćuje vreme trajanja svih bolesti. Ipak, ljudski organizam ne može samostalno da proizvede beta glukan, i zato ga je potrebno unositi u obliku dodataka prehrani ili kroz namirnice koje ga sadrže.

Beta glukan u hrani

Beta glukan je prirodno jedinjenje i sasvim je logično da se nameće pitanje da li može da se nađe u hrani. Može, i najviše ga ima u ovsu i ječmu pa vam savetujemo da uvedete ove namirnice u svoju ishranu ukoliko do sada niste.

Osim toga, beta glukan u hrani može se naći u pojedinim pečurkama. Njime su posebno bogate japanske medicinske gljive reishi i maitake koje se često preporučuju zbog svojih lekovitih svojstava i pogodnog delovanja na jačanje imuniteta.

Naposletku, tu je i pekarski kvasac iz kojeg se najčešće sintetiše beta glukan i stvara suplement. Sama primena kvasca ili testa nije korisna u pogledu snabdevanja organizma ovim jedinjenem, jer ga u tom slučaju nema u dovoljnim količinama.

Beta glukana ima i algama, ali one na našem podneblju nisu često na jelovniku.

U prirodi beta glukan nalazi se u:

  • celulozi biljaka
  • kvascu
  • mekinjama žitarica (ječam, zob, raž i pšenica)
  • reiši, maitake i šitake gljivama
  • algama
  • bakterijama

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs