oprez

Stručnjaci savetuju: Ove namirnice nikako nemojte jesti na prazan stomak!

Upotreba odgovarajućih namirnica, u odgovarajućoj količini obezbediće organizmu preko potrebnu energiju za dan i obaveze koje predstoje.

Nutricija 17.01.2021. - 17:31h Autor: Stil / Krstarica
Foto: Shutterstock

Kao prvi i najbitniji dnevni obrok, doručak mora sadržati zdrave namirnice. Stručnjaci ističu da postoje namirnice čiju konzumaciju treba izbegavati na prazan stomak. Takođe, nije zdravo ni ispijanje prve jutarnje kafe pre doručka.

 

Peciva i kvasac

 

Konzumacija proizvoda na bazi kvasca, na prazan stomak, može dovesti do problema nadutosti i bolova u želucu. Stručnjaci preporučuju izbegavanje lisnatog testa i kolačića sa kvascem za doručak.

 

Jogurt

 

Jogurt jeste zdrav, jer sadrži mlečne bakterije savršene za crevnu floru ali ukoliko se konzumira na prazan želudac, te iste bakterije mogu uticati na smanjenje želudačne kiseline.

Paradajz

 

Paradajz je prepun vitamina i antioksidansa, u pitanju je zdrava vrsta povrća, ali ukoliko se konzumira samo za doručak, u kombinaciji sa želudačnom kiselinom, može izazvati jak bol u želucu.

 

Krastavac

 

Stručnjaci preporučuju izbegavanje sirovog povrća za doručak. Krastavci mogu izazvati neželjenu nadustost i gorušicu.

 

Agrumi

 

U porodicu agruma spadaju pomorandža, limun, grejpfrut, mandarine, koje su bogate vitaminom C. Iako prilično zdrave namirnice, njihova kiselina može izazvati oštećenje sluzokože, koje može biti jako bolno.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...