OPREZ

Nikada ne pijte vodu koja je odstajala preko noći, jer može da bude opasna - evo i zašto!

Da li pijete vodu iz čaše koju ste ostavili veče pre? Da li ste primetili da ima drugačiji ukus?

Saveti stručnjaka
10:54h Autor:
Nikada ne pijte vodu koja je odstajala preko noći, jer može da bude opasna - evo i zašto!
Foto: Shutterstock

Za razliku od mnogih namirnica, voda ne sadrži proteine i šećer i zbog toga mikrobi mogu da je vrlo lako kontaminiraju i ugroze naše zdravlje.

Voda iz česme koja je ostavljena u čaši polako počinje da poprima čudan ukus.

Mnogi veruju da je to zbog mikroorganizama. Hlor koji se nalazi u njoj pobrinuće se za mali broj njih, ali na sobnoj temperaturi oni počinju ubrzano da se razmnožavaju i mogu da naprave ozbiljne probleme.

Čak i kada je u pitanju čista voda u čistoj čaši, jedan gutljaj u ceo miks ubacuje nove bacile - pored onih koje je voda pokupila iz prašine u prostoriji.

Ali to zapravo nije razlog za ustajali ukus vode. Za to je kriv ugljen-dioksid. Nakon 12 sati voda iz česme postaje "ravna" jer ugljen-dioksid iz vazduha počinje da se meša sa vodom u čaši smanjujući njen pH i dajući joj čudan ukus. Ipak, ovakva voda je najverovatnije zdrava za pijenje, piše Healthyfoodhouse.

Međutim, tu su i mikroorganizmi. Ako koristite neopranu čašu iz dana u dan, postoji veća šansa da bakterije u njoj naprave problem. Potpuno ste bezbedni ako koristite čistu čašu - sem ukoliko njen obod ne dodiruju prsti, pogotovo neoprani nakon odlaska u toalet.

Dakle, voda koja je neko vreme provela u čaši se nije pokvarila, ali ako u obzir uzmemo šta se sve u njoj nakon izvesnog vremena nalazi, stručnajci ne savetuju da je pijete, već da uzmete novu čašu i sipate svežu vodu koja će vam utoliti žeđ kako biste izbegli proliv, grčeve i slične stomačne probleme.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs