saznajte kako

Izbegnite prejedanje za praznike po svaku cenu: Uz ovih 5 saveta to će biti veoma lako!

Spremamo se za praznike.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Izbegnite prejedanje za praznike po svaku cenu: Uz ovih 5 saveta to će biti veoma lako!
Foto: Shutterstock

Čini se da je problem prejedanja zajednički svima. Prejedanje je često povezano sa emocionalnim stanjima i kompulzivno je. Prejedamo se u pozadini prekomernog rada, stresa i drugih psihološki nestabilnih uslova. Problem postaje posebno aktuelan približavanjem novogodišnje noći, kada ni sto ni stomak ne mogu da podnesu količinu hrane.

Otkrivamo 5 najboljih saveta koji će vam pomoći da izbegnete prejedanje.

Pazite na glad

Ne dovodite svoje telo u stanje kada ste spremni da „pojedete slona“. Kada smo jako gladni, rizik od prejedanja se povećava nekoliko puta. Zato pokušajte da između obroka uzimate zdrave grickalice i jedite kada osećate glad. Međutim, pokušajte da ne jedete voće između obroka - ono uzrokuje skokove šećera u krvi zbog kojih možete da osećate povećanu glad.

Jedite polako

Jedite polako, neka hrana ima vremena da se svari i telo shvati da ste siti. Stoga, nemojte jesti na brzinu. Neka doručak, ručak i večera budu vaši lični svakodnevni rituali, posvetite to vreme sebi, prestanite da brinete o svakodnevnim problemima i samo uživajte u obroku. I naravno, ne zaboravite da temeljno žvaćete hranu.

Ne zaboravite na vodu

Prečesto žeđ zamenimo glađu i zato jedemo previše. Ne zaboravite da pijete vodu tokom dana između obroka. Pored toga, ako osećate glad, pokušajte da popijete čašu vode pola sata pre obroka - to će vam pomoći da normalizujete osećaj gladi i malo ispunite stomak, pa ćete tako jesti manje hrane.

Ne jedite ispred ekrana telefona ili laptopa

Kada ste zauzeti gledanjem Instagram sadržaja ili omiljene TV emisije, ne možete da kontrolišete količinu hrane koju konzumirate. Pored toga, mozak je zauzet konzumiranjem sadržaja, a ne hrane, zbog čega, prema mnogim nutricionistima, ovo može da izazove i razne bolesti stomaka, poput gastritisa.

Kvalitetan san

Količina i kvalitet sna utiču na sva područja našeg života. Ovo se odnosi i na konzumiranje hrane. Ako ne spavate dovoljno redovno, vaše telo je pod stalnim stresom. Pored toga, zbog nedostatka sna, potrebna mu je dodatna energija - koja se upravo može dobiti hranom. Pokušajte da spavate najmanje 8 sati i idite ranije u krevet.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs