pogledajte

Jelka i Božićna zvezda nisu jedine biljke kojima ukrašavamo kuću za praznike: Pogledajte ove lepotice! (FOTO)

Počela je sezona ukrašavanja jelki, a ove godine inspiracije nam ne fali.

Zanimljivosti
Autor:
Jelka i Božićna zvezda nisu jedine biljke kojima ukrašavamo kuću za praznike: Pogledajte ove lepotice! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Božićne zvezde, praznični venčići i razni prirodni cvetni aranžmani nezaobilazan su deo naših enterijera pa tako i ovih praznika. Budite pažljivi u odabiru biljaka jer pravilnom brigom i negom one mogu trajati i duže od ovih praznika, pa tako sledeće godine biti još bujnije i lepše. Ovogodišnji hit su amarilis, Božićna zvezda, orhideje, kalanhoa i Božićni kaktus. Evo kako da se one održavaju.

AMARILIS

Amarilis je višegodišnja biljka koja ne zahteva puno brige. Držite ga na svetlu, ali nikako ne na direktnom suncu, zalievajte jednom do dva puta nedeljno, ali rednovno je prehranjujte. Cveta jednom godišnje, a ako ćete se pravilno brinuti za njega dugo će biti deo vašeg cvetnog inventara.

BOŽIĆNA ZVEZDA

Ova popularna biljka neizostavna je svake godine, a mnogi od nas požele da je imaju cele godine. To nam često ne uspe jer je ova biljka ipak malo zahtevnija. Ono što je najvažnije kod ove biljke je to da kada je kupite morate ostaviti par sati u malo hladnijem prostoru kako bi se biljka postepeno prilagodila na novi prostor u kojem ne bi trebalo da bude hladnije od 23 stepena. Nikako je ne smete držati na promaji kao ni blizu izvora toplote. Biljku nemojte seliti kad joj nađete prikladno mesto, a zalivajte je uvek odozgo – ulivanjem vode u tanjirić, ali vodu u tanjiriću nemojte držati duže od 10 minuta. Nakon toga zalivajte je normalno otprilike svaki drugi dan.

BOŽIĆNI KAKTUS

Ova biljka idealna je za suve i zatvorene prostore i ne treba joj mnogo brige i zalivanja. Učinite to jednom nedeljno, a možete ga prskati i ustajalom vodom svakih nekoliko dana. Da bi procvetala trebalo bi joj osigurati mnogo indirektnog svetla i ne premeštati je jer ne voli promjne. U vreme cvetanja izbegavajte presađivanja i prevelika izlaganja biljke šokovima.

KALANHOA

Kalanhoa je jednostavna za uzgoj i ne zahteva previše brige. Vrlo lako je možete uzgojiti u kući, a u toplije vreme uspeće i na vašem balkonu ili u bašti. Leti se zaliva 2 do 3 puta nedeljno, dok je zimi treba minimalno zalivati. Osigurajte joj puno svetla i ona će vam dugo biti redovan ukućanin.

ORHIDEJA

Orhideje su poznate kao osetljive biljke, ali ako se pridržavate određenih pravila vrlo brzo ćete naučiti što im je potrebno da bi rasle zdrave i velike. One takođe vole indirektnu svetlost, ali ne vole puno zalivanja. Najbolje ih je istuširati ili kratko namočiti teglu u vodu i ostaviti da se sva voda iscedi. Briga o njima zavisi i od vrste pa se dobro informišite pre kupovine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs