saznajte više

OVO SU NAJPOPULARNIJE BOŽIĆNE BILJKE NA INSTAGRAMU: Lake za održavanje, mogu ostati sa nama dugi niz godina! (FOTO)

Počela je sezona ukrašavanja božićnih jelki, a ove godine inspiracije nam ne fali.. Ono što će definitivno biti hit su biljke u vašem enterijeru koje će se savršeno uklopiti u prazničnu atmosferu. Ako vam fali inspiracije ovo su najpopularnije božićne biljke na Instagramu među kojima smo i mi pronašli svoje favorite.

Enterijer
Autor:
OVO SU NAJPOPULARNIJE BOŽIĆNE BILJKE NA INSTAGRAMU: Lake za održavanje, mogu ostati sa nama dugi niz godina! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Božićne zvezde, praznično venčići i razni prirodni cvetni aranžmani nezaobilazan su deo naših enterijera svakih pa tako i ovih praznika. Budite pažljivi u odabiru biljaka jer pravilnom brigom i negom one mogu potrajati i duže od ovih praznika, pa će tako sledeće godine biti još bujnije i lepše. Ovogodišnji hit su amarilis, Božićna zvezda, orhideje, kalanhoa i Božićni kaktus. Evo kako da se brinemo o njima.

SOBNA JELA

Ova biljka je inače endem s otoka Norfolk, a nije preterano zahtevna za uzgoj tako da je idealna za vaš dom tokom cele godine. Iako u prirodi može narasti i do 70 metara, u teglama ona obično postiže visinu nešto više od 1,5 m. Voli osunčana područja i supstrat koji ste dobro drenirali šljunkom ili peskom. Prehranjujte je samo jednom godišnje – u proleće kada ćete joj zameniti i površinski sloj zemlje. Preko zime dovoljno je da je zalivate jednom nedeljno, dok ćete leti to morati da radite svaki dan. Ako biljka počne da ispuštati iglice znači da ima premalo vode, te bi trebali regulisati njeno zalivanje i ukloniti oštećene grane.

AMARILIS

Amarilis je višegodišnja biljka koja ne zahteva puno pažnje. Držite ga na svetlu, ali nikako ne na direktnom suncu, zalivajte jednom do dva puta nedeljno i redovito prehranjujte. Cveta jednom godišnje, a ako ćete se pravilno brinuti za njega dugo će biti deo vašeg cvetnog inventara.

BOŽIĆNA ZVEZDA

Ova popularna biljka neizostavna je svake godine, a mnogi od nas požele da je imaju i preko godine. To nam često ne uspe jer je ova biljka ipak malo zahtevnija. Ono što je najvažnije kod ove biljke je to da kad je kupite morate da je ostavite par sati u malo hladnijem prostoru kako bi se biljka postepeno prilagodila na novi prostor u kojem ne bi trebalo da bude hladnije od 23 stepena. Nikako je ne smete držati na promaji kao ni blizu izvora topline. Biljku nemojte seliti kad joj nađete prikladno mesto, a zalivanje se preporučuje odozdo– ulivanjem vode u tanjir, ali vodu u tanjiru nemojte držati duže od 10 minuta. Nakon toga zalivajte je normalno otprilike svaki drugi dan.

BOŽIĆNI KAKTUS

Ova biljka idealna je za suve i zatvorene prostore i ne treba joj puno brige i zalivanja . Učinite to jednom nedeljno, a možete ga prskati i odstajalom vodom svakih nekoliko dana. Da procveta trebalo bi da joj osigurate mnogo indirektnog svetla i ne premeštati ga jer ne voli promene. U vreme cvetanja izbegavajte presađivanja i prevelika izlaganja biljke šokovima.

KALANHOA

Kalanhoa je jednostavna za uzgoj i ne zahteva previše pažnje. Vrlo lako je možete uzgojiti u kući, a u toplije vreme uspeće i na vašem balkonu ili u bađti. Leti se zalijeva 2 do 3 puta nedeljno, dok je zimi treba minimalno zalivati. Osigurajte joj puno svetla i ona će dugo trajati.

ORHIDEJA

Orhideje su poznate kao osetljive biljke, ali ako se pridržavate određenih pravila vrlo brzo ćete naučiti šta im je potrebno da bi rasle zdrave i velike. One takođe vole indirektnu svetlost, ali ne vole puno zalivanja. Najbolje ih je istuširati ili kratko namočiti teglu u vodu i ostaviti da se sva voda iscedi. Briga o njima zavisi i od vrste pa se dobro informišite pre kupovine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs