NEZAMENJIVA

Detoks voda je nezamenljiv napitak: 10 sjajnih recepata koji će regenerisati organizam i rešiti vas brojnih tegoba!

Gubljenje kilograma i detoksikacija organizma nikad nisu bili jednostavniji, a ni jeftiniji! Osnovni recept ove najbolje dijete je tako jednostavan - u pitanju je - VODA!

Fitnes & Nutricija
10:33h Autor:
Detoks voda je nezamenljiv napitak: 10 sjajnih recepata koji će regenerisati organizam i rešiti vas brojnih tegoba!
Foto: Profimedia

Ukoliko već niste navikli na ovaj bezkalorični napitak koji čini 70% našeg organizma, onda imamo rešenje za vas. Voda nikad nije bila ukusnija i više osvežavajuća uz voće i povrće ubačeno u nju.

Detoks vode, poznate kao i "spa vode" predstavljaju pravi voćni osvežavajući miks kako tokom leta tako i čitave godine! Postoje razni recepti na koji se ova voda može napraviti a svaki od njih u svojoj kombinaciji ima zasebna antioksidantna dejstva. Šta više i veća nego sama voda.

Svima nam je dobro poznata činjenica da veliki unos vode predstavlja neophodnost, a evo i zašto:

  • voda faktički ispira organizam od štetnih materija u njoj,
  • snižava telesnu temperaturu,
  • donosi potrebne minerale i oligoelemente neophodne za normalno funkcionisanje koji kasnije dospevaju u krv,
  • sprečava stvaranje bilo kakvog kamenja u organizmu,
  • hidrira i podmladjuje kožu, pomaže pri mršavljenju i stvaranju celulita, itd.

Jednostavno, čitavo naše funkcionisanje nije pravilno bez unosa potrebne količine vode.

Tako da, ukoliko i niste žedni nikad ne odbijajte bar čašu vode. Jer čaša ili dve više od redovnog unosa veoma znači našem organizmu.

7 saveta kako da sami napravite svoju Detox vodu i uživate u njoj :

  • Operite dobro voće i povrće pogotovo ako ne nameravate da ih ljuštite
  • Jednako se može koristiti i smrznuto voće ali treba da imate na umu da ono neće ispustiti onoliko soka koliko i sveže
  • Potrebna vam je flaša sa širim otvorom na vrhu, bokal ili tegla
  • Preporučljivo je da bude isključivo staklena ambalaža
  • Ne postoje loše kombinacije ili loši sastojci. Prilikom pravljenja ovakve vode sve je do ličnog ukusa, ali činjenica je da su sledeći recepti najukusniji
  • Potrudite se da napravljenu vodu popijete u narednih 24h, i ako je popijete i ranije slobodno je samo dopunite
  • Voće i povrće možete kasnije pojesti ali imajte na umu da ono nema intezivan ukus kao kad je ubačeno u istu
  • Količinu voća i povrća prilagodite vašim potrebama i ukusu

Predstavljamo vam sjajne recepte za kućne detox vode koje lako možete napraviti, a prednosti koje ćete na dalje imati su brojne!

Limun, krastavac i menta detoks voda

Dejstvo: Pored toga što ojačava imuni sistem ovaj napitak je efikasan i prilikom ispiranja organizma od toksičnih supstanci. Krastavac ima antiupalno dejstvo i održava balans vode u organizmu. Menta je značajna pri digestivnom traktu, a na kraju krajeva tu je limun da da ukus ovom napitku bez dodavanja ikakvog šećera.

Recept: Isecite limun i krastavac na kolutove i dodajte par listova mente. Osobe osetljivijeg želudca trebaju ovu vodu da prave sa manje od pola isečenog limuna.

Jabuka i cimet detoks voda

Dejstvo: Ovaj slatki napitak je idealan za sve koji obožavaju ukus cimeta. Pored toga što ojačava vaš imuni sistem ovaj napitak reguliše nivo holesterola i šećera u krvi. Odličan je za održavanje linije, a vaš organizam takođe štiti od virusa, bakterija i slobodnih radikala.

Recept: Dve jabuke srednje veličine isecite, ubacite u teglu a zatim dodajte 2-3 štapića cimeta. Natočite teglu vodom.

Kupina i menta detoks voda

Dejstvo: Ova ukusna osvežavajuća kombinacija je izuzetno zdrava iz više razloga. Kupine sadrže veoma efikasne antioksidante u sebi. Dok je menta stari lek koji ima anestetička dejstva u vidu oblaganja crevne flore. Poboljšava stanje žuči i ubrzava sagorevanje masnoće. Menta (mentol) takođe sadrži i dosta karotenoida, flavonoida kao i vitamina. Naučno je dokazano da pomaže ljudima sa astmom, gojaznošću, glavoboljom, depresijom i problemima sa pamćenjem.

Recept: Pola činije sa kupinama sipajte u sud u koji pravite detox vodu. Tada protrljajte punu šaku mente kako bi ispustila svoje eterično ulje i dodajte ga na kupine. Ubacite i listove mente i napunite sud vodom, takvog ga ostavite bar naredna 2 sata da odstoji i voda je spremna za degustaciju i uživanje u njoj.

Lubenica detoks voda

Dejstvo: Ne samo što su prepune vitamina i minereala, lubenice takođe podpomažu organizam da sam ispere sve što je štetno i toksično po organizam. Verovatno da ne postoji bolje voće koje može vas detoksuje od same lubenice!

Recept: 300gr. na kocke isečenih lubenice ubacite u sud namenjen za detox vodu a zatim prelijte vodu preko. Osvežavajući efekat ćete postići ako zatim ovako pripremljenu vodu ostavite 2-3 sata da odstoji u frižideru.

Brusnice i limun detoks voda

Dejstvo: Brusnice su dobro poznate kao veoma delotvorne pri oporavku bešike i urinalnih infekcija. O svojstvima limuna je već dosta toga rečeno, a u kombinaciji sa brusnicama ima veliku moć prilikom ojačavanja odbrambenog mehanizma.

Recept: Sipajte šolju brusnica u 2l vode i dodajte nekoliko isečaka limuna. Bilo bi dobro da ovu vodu začinite sa malo ruzmarina.

Kruška i malina detoks voda

Dejstvo: Ova kombinacija pored toga što vam oblikuje struk, pomaže prilikom očuvanja metabolizma, ojačava imunitet, sagoreva masnoću i jednostavno ispira organizam od štetnih sastojaka. Kruške sadrže sjajnu količinu neophodnih antioksidanata i vitamina.

Recept: Stavite nekoliko isečaka kruške, i nekoliko malina ili pak borovnica i po koji isečak limuna u veću posudu za pravljenje detox vode. ovu smešu prelijte vodom i ostavite bar sat vremena da voće ispusti svoje sastojke.

Jagode i dinja detoks voda

Dejstvo: Pored toga što je antioksidantno, ovo piće vam hrani i hidrira kožu, čineći je sjajnijom. Bogato je vitaminima i efikasno u borbi protiv upalnih procesa.

Recept: Potrebno vam je da 10tak jagoda pepolovite na pola i dodate na par kocki dinje. Zatim, ubacite voće u bokal ili teglu i prelijte hladnom vodom. U zavisnosti od ukusa napitak možete začiniti i sa malo mente. Ostavite u frižideru oko sat vremena, a onda ste spremni da uživate u ovom slatkom napitku.

Mango detoks voda

Dejstvo: Prosto ne treba nikad da se zastitimo voća kao što je mango. Ono je zaslužno za uklanjanje nečistoća i nepravilnosti na vašoj koži, omogućavajući joj hidrataciju i sjaj. Mando sadrži vitamin A i beta karoten kombinaciju koja jednostavno čini kožu zaštićenom od štetnih UV zraka, pospešujući stvaranje novih ćelija.

Recept: Oljuštite jedan mango i iseckajte na manje delove. Takodje dodajte veoma malo djumbira. Voće prelijte sa 2l vode. Za više svežine možete dodati i kocke leda.

Limun i đumbir detoks voda

Dejstvo: Možda i najbolja kombinacija za jačanje imunološkog sistema. Đumbir je prirodni lek za bol takodje vrlo efikasan i za ubrzavanje digestivnog sistema. Najbolji efekat ova voda ima kada se prilikom držanja na sobnoj temperaturi popije ujutru na prazan stomak. To pomaže pri stimulaciji organizma da se ispere od svih toksičnih supstanci. Budite oprezni sa konzumiranjem ovog napitka ukoliko imate osetljiv želudac.

Recept: Za ovaj delotvoran detox potreban vam je bokal od 1l gde ćete prvo ubaciti isečeni limun. Zatim dodajte malo izrendanog djumbira i sve prelijte vodom. Najbolji efekat postiže kada se drži van frižidera.

Borovnice i narandža detoks voda

Dejstvo: Narandže omogućavaju zdravu krvnu sliku i pomažu njenu cirkulaciju sadržeći dosta vitamina A, C i mnoštvo antioksidanata. Zajedno sa borovnicama pomoći će vam da dobijete potrebnu energiju i ubrzate svoj metabolizam.

Recept: Kada koristite borovnice za pripremanje detox vode, možete slobodno koristiti i one smrznute prethodno otkravljene. Na borovnice dodajte par komada isečene narandže. Sve ovo prelijte sa 2l vode i ostavite 12sati da odstoji, sve dok voda ne poprimi plavu boju.

(Stil.kurir.rs/Behafe.com)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs