MORATE DA PROBATE

Jedna šaka ove namirnice donosi brojne bagodeti za ceo organizam: Vrlo je jeftina, a u sebi sadrži mnošto vitamina

Ova mahunrka je jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, B6 vitamina, gvožđa i magnezijuma

Fitnes & Nutricija
00:34h Autor:
Jedna šaka ove namirnice donosi brojne bagodeti za ceo organizam: Vrlo je jeftina, a u sebi sadrži mnošto vitamina
Foto: Shutterstock

Leblebija je mahunarka iz porodice bobova i ima neverovatne nutritivne vrednosti.

Prepuna je belančevina i sadrži toliko vlakana da stvara osećaj sitosti i po nekoliko sati.

Bogata je antioksidansima, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A,E i C. I kuvana leblebija ima dvostruko više gvožđa od iste količine mesa. Takođe, sadrži i veliku količinu proteina. Iz tog razloga se preporučuje trudnicama i tokom menstruacije.

Kada je reč o biohemijskom sastavu leblebije, osušeno zrno ove mahunarke sadrži 23 % belančevina, 53 % ugljenih hidrata, 4-5 % biljnog ulja, 3-5 % celuloze i 3 % mineralnih materija.

Stručnjaci ističu da pogoduje dijabetičarima, kao i ljudima koji se bore sa visokim pritiskom.

foto: Shutterstock

Pečene leblebije možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane, ali ih možete i sami skuvati. Evo kako:

Pre kuvanja je neophodno da ih potopite u vodu u kojoj će odstojati minimum 8 sati. Nakon tog ih prebacite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte oko 40 minuta na tihoj vatri sa poklopcem, ili 20 minuta u ekspres loncu.

Od leblebija možete napraviti ukusne namaze, poput humusa. Recept možete pročitati ovde:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs