MORATE DA PROBATE

Jedna šaka ove namirnice je u stanju da oporavi ceo organizam: Izbacuje toksine,snižava holesterol,pomaže u mršavljenju!

Ova mahunrka je jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, B6 vitamina, gvožđa i magnezijuma

Nutricija 11.11.2020. - 13:26h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Leblebija je mahunarka iz porodice bobova i ima neverovatne nutritivne vrednosti.

 

Prepuna je belančevina i sadrži toliko vlakana da stvara osećaj sitosti i po nekoliko sati.


Bogata je antioksidansima, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A,E i C. I kuvana leblebija ima dvostruko više gvožđa od iste količine mesa. Takođe, sadrži i veliku količinu proteina. Iz tog razloga se preporučuje trudnicama i tokom menstruacije.

 

Kada je reč o biohemijskom sastavu leblebije, osušeno zrno ove mahunarke sadrži 23 % belančevina, 53 % ugljenih hidrata, 4-5 % biljnog ulja, 3-5 % celuloze i 3 % mineralnih materija.

Evo zašto leblebije morate da uvrstite u ishranu:

 

Izbacuje toksine i pomaže u mršavljenju

 

Zahvaljujući vlaknima koje sadrži u velikim količinama, leblebije su odlične za podsticanje mršavljenja. Osim toga, ukoliko ih redovo jedete, izbacićete sve nakupljene toksine iz creva i jetre.

 

Pogoduju dijabetičarima

 

Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju snižen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 se može poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina. 

 

Čuvaju zdravlje kostiju

 

Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebiji doprinose zdravlju i jačini kostiju. Ipak treba biti oprezan kad su u pitanju ovi minerali jer previše fosfora, a premalo kalcijuma može rezultirati slabljenjem kostiju.

foto: Shutterstock

Snižavaju krvni pritisak

 

Jedna od najvažnijih promena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija. Pored toga tu je kalijum koji je jednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.

 

Pečene leblebije možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane, ali ih možete i sami skuvati. Evo kako: 

 

Pre kuvanja je neophodno da  ih potopite u vodu u kojoj će odstojati minimum 8 sati. Nakon tog ih prebacite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte oko 40 minuta na tihoj vatri sa poklopcem, ili 20 minuta u ekspres loncu.

 

Od leblebija možete napraviti ukusne namaze, poput humusa. Recept možete pročitati ovde:

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...