VRHUNSKI POSNI VEGANSKI RUČAK ZA SAMO 200 DINARA: Recept za domaći falafel bez prženja uz dodatak vitaminske salate

Falafel se može služiti kao glavno jelo uz dodatak različitih salata i umaka, odličan je i kao zdrava užina na poslu.

Recepti
Autor:
VRHUNSKI POSNI VEGANSKI RUČAK ZA SAMO 200 DINARA: Recept za domaći falafel bez prženja uz dodatak vitaminske salate
Ručak za 200 dinara., Foto: printscreen/youtube/ Marija Karma

Falafel je popularno srednjeistočno jelo koje se u celom svetu prodaje kao brza hrana, i idealna zamena za meso, zbog svog hranljivog sastava. Internet kaže da je nastao u Egiptu, a vodi se večita polemika da li je jelo arapsko ili jevrejsko.

Falafel se jede sa humusom i tahinijem, uz mnogo salate.

SASTOJCI:

  • 175gr sirovih leblebija
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • voda
  • 1 vezica svežeg peršuna
  • 3 čena belog luka
  • 1 glavica crnog
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice suvog začina
  • ½ kašičice aleve paprike
  • ½ kašičice karija
  • ½ kašičice korijandera
  • ½ kašičice kima
  • biber po ukusu
  • 3 kašike prezli
  • 100-150ml vode

VITAMINSKA SALATA:

  • • paradajz
  • • krastavac
  • • paprika
  • • peršun
  • • masline
  • • morska so
  • • maslinovo ulje

PRIPREMA:

Sirove leblebije potopite u vodu noć pre jer moraju da odstoje od 8-12sati. Sutradan praviti falafel. Peršun iseckati na sitno, dodati sve ostale sastojke.

leblebije
foto: printscreen/youtube/Marija Karma

Zatim tu smesu ostaviti u frižideru da odstoji 1-3 sata, praviti oblik kroketa.

Leblebije
foto: printscreen7youtube/Marija Karma

Pecite ih u zagrejanoj rerni nekih 15ak min na 220stepeni.

Falafel poslužite uz Tahini pastu, biljnu pavlaku ili posni majonez.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs