bezglutenska namirnica

Kako se pravi humus: Originalni recept iz Egipta za najukusniji namaz od leblebija! (RECEPT)

Možete da ga jedete svaki dan

Recepti
Autor:
Kako se pravi humus: Originalni recept iz Egipta za najukusniji namaz od leblebija! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Humus je tako jednostavan namaz, a tako bogat ukusom. Klasičan arapski namaz koji se prvobitno pravio u Egiptu, barem zapisi tako kažu, a sada se služi u čitavom svetu. Pravi se od leblebija i možda je jedan od najstarijih recepata koji postoje.

Potrebni sastojci:

  • 300 grama leblebija
  • čen, dva ili tri belog luka (po želji)
  • maslinovo ulje, oko 1 decilitar
  • sok od jednog limuna
  • so
  • puna kašika tahinija (susam pasta)

Savet plus: Navedene su mere za veću količinu humusa, ako ga jedete samo vi, ili samo jedan dan, prepolovite mere.

Leblebije se potope uveče u vodu, sledeći dan se kuvaju do sat vremena. Kada su skuvane ubace se u blender i samelju. Ja ih meljem odmah sa belim lukom, pa tek onda dodam tahini, so, ulje i limun. I nemojte odmah da dodate sve.

Počnite sa manjom količinom ostalih sastojaka, kao što su limun ili tahini ili luk, pa probajte na pola mlevenja. Ako vam ukus nije dovoljno intezivan, vi dodajte još.

Humus je najzdraviji namaz na svetu: Sadrži kalcijum i magnezijum, čuva srce i liniju!

foto: Shutterstock

Svi smo mi različiti i neko voli više luka, neko više tahinija. Bolje je dodati naknadno više začina, nego prezačiniti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs