Humus, poznati namaz u kojem leblebije i susam igraju glavnu ulogu odličan je za zdravlje generalno, jer je bogat vitaminima B grupe, proteinima, vlaknima, mnogim mineralima itd.
Ipak, s humusom ne treba preterivati ukoliko imate problema sa viškom kilograma. On jeste dobar obrok koji obezbeđuje dosta biljnih proteina i daje osećaj sitosti, ali ako preterujete, od njega možete da se ugojite jer ima veoma visoku energetsku i kalorijsku vrednost.
Recept za najbolji humus
Sastojci:
- 150 g leblebija
- ¼ šolje soka od limuna (od jednog i po limuna)
- 1 veliki čen belog luka, grubo isečen
- ½ kašičice soli
- ½ šolje tahini paste
- 2–4 kašike ledene vode
- 1 kašika maslinovog ulja
- ½ kašičice kima
- maslinovo ulje za prelivanje
- aleva paprika i peršun za posipanje
Priprema leblebija:
Leblebije potopiti preko noći, a potom baciti vodu. Onda ponovo preliti vodom, tako da nivo bude oko dva centimetra iznad leblebija, dodati pola kašičice sode bikarbone i kuvati 20 minuta, dok koža ne počne da se odvaja i plod ne omekša. Potom isprati hladnom vodom i procediti.
Priprema humusa:
Iscediti beli luk u presi, pomešati sa solju i limunovim sokom i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Izblendirati tahini sa dve kašike ledene vode. U slučaju da je pasta i dalje gusta, usuti još ledene vode. Dodati beli luk i limunov sok i promešati. Ubaciti obarene leblebije, kim i ulje i blendirati oko dva minuta ili dok se ne dobije kremasta struktura. U slučaju da nije dovoljno kremasto, dodati još ledene vode (ako je preostalo) ili još malo ulja.
Po želji, može se dodati još soli, a ako je neophodno i malo soka od limuna. Usuti u činiju, poprskati maslinovim uljem, posuti alevom paprikom i seckanim peršunom.