Lekovit i sočan plod

Nema voćke s više vitamina, ni moćnijeg borca protiv viška kilograma: Top 5 razloga da što češće jedete mandarine!

Riznica vitamina koji jačaju imunitet, a mogu i da vam poprave raspoloženje

Fitnes & Nutricija
Autor:
Nema voćke s više vitamina, ni moćnijeg borca protiv viška kilograma: Top 5 razloga da što češće jedete mandarine!
Foto: Shutterstock

Bogate su vitaminom C, štite naš imunitet u sezoni prehlada, pomažu nam u održavanju vitke linije i veoma su ukusne. Naravno, reč je o mandarinama, a zašto treba svakodnevno konzumirati pročitajte u nastavku:

1. Mandarine za vitku liniju

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična pomorandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom, a tu su i vitamini B grupe i kalcijum, magnezijum, cink, bakar i gvožđe.

2. Snižava loš holesterol

Istraživanja su pokazala da kora mandarine sadrži hranljiva jedinjenja koja snižavaju “loš holesterol”, objavljeno je u časopisu Diabetes.

3. Sprečava gojaznost

Naučnici sa Univerziteta Ontario otkrili su kako hranljiva materija skrivena u mandarinama sprečava gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Reč je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

Narodni lek kome nema ravnog: Oporavlja jetru, leči čir, reguliše šećer i pritisak, sprečava nastanak karcinoma!(RECEPT)

foto: Shuterstock

4. Odlične za kožu

Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške madnarine, odstranite semenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite da deluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta nedeljno ako imate masnu kožu i jednom sedmično ako imate suvu i normalnu kožu.

5. Popravlja raspoloženje

Verovali ili ne, mandarine mogu popraviti vaše raspoloženje, tvrde iz Klinike Mejo. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i teskobe. Ako imate loš dan i želite da se osećate opuštenije, pokušajte s mandarinama!

Savet plus: Kod kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vredne nutrijente, mandarine držite podalje od direktnog svetla. Konzumirajte ih svakako unutar sedam dana od dana kupovine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs