Neprocenjiva superhrana: Ova vrsta sira čisti od toksina, oporavlja jetru i mozak - prepun je proteina i animokiselina!

Ova vrsta sira neopisivo je zdrava za ceo organizam!

Fitnes & Nutricija
Autor:
Neprocenjiva superhrana: Ova vrsta sira čisti od toksina, oporavlja jetru i mozak - prepun je proteina i animokiselina!
Foto: Profimedia

Urda je visokoproteinski nemasni sir. Liči na tzv. "švapski", ali je suvlji i grudvastiji. Blažeg je ukusa, nije kiseo i pravi se izdvajanjem belančevina iz surutke, tako da u njemu nema gotovo nikakvih ostalih sastojaka, osim pomenutih proteina.

Za ovaj sir je najbitnije da nastaje bez sirila, samo zahvaljujući fermentaciji. Kako je "vlažan", deluje kao da su pomešani sir i jogurt, a po sastavu je zaista tome i sličan. Kod nas, karakterističan je za Vojvodinu i tamo se jede kao što se u ostatku Srbije jede beli, mladi sir.

Zašto baš urda sir?

Mnoge su koristi od redovne konzumacije sitnog sira. Minerali u njemu učestvuju u formiranju kostiju, hemoglobina i održavaju dobro stanje nervnog sistema. Metionin i holin u sitnom siru čuvaju od razvitka ateroskleroze. Njegove belančevine se sastoje od nezamenljivih aminokiselina koje sadrže sumpor, kao što su metionin, cistini, a oni su dokazani hepato zaštitnici. Zbog vrednih aminokiselina sitan sir se preporučuje kao važna hrana u različitim dijetama.

Izuzetno koristan je za pacijenta sa oboljenjima žuči i jetre, zbog čega sitan sir često nazivaju "medicinska sestra jetre". Proteini sitnog sira su delimično povezani s fosforom i kalcijumom koji pomažu za dobru preradu u želucu i tankom crevu, što pomaže organizmu da ih usvoji u veoma velikoj meri. Nesoljen svež sitan sir je preporučena hrana kod bolesti kostiju, kod ateroskleroze, tuberkuloze pluća i gojazosti, zbog visokog sadržaja kalcijuma. Nemasan sitan sir obezbeđuje usvajanje kalcijuma i fosfora u kostima u neophodnim proporcijama.

Urda-hrana za decu i odrasle

Protiv visokog holesterola se primenjuje dijeta gde je redukovan holesterol, u kojoj je obavezno prisustvo sitnog sira jer je on sa veoma niskim sadržajem holesterina. Sitan sir je korisna i važna hrana za bebe i decu koja rastu.

Urda ili sitan sir je veran pomoćnik u borbi sa suvišnim kilogramima. Da biste poboljšali razmenu materija jednom mesečno odvojte dan za rasterećenje sa sitnim sirom koji izbacuje toksine iz tela. Tokom tog dana jedite 4 puta po 100 g sitnog sira, a u njega možete da dodate po nekoliko kapi meda.

Prilikom oštećenja kože stavlja se kompresa sa blago zagrejanim sitnim sirom. Sitan sir je i odlično sredstvo za lepotu. Možete da napravite masku za lice koje ističe sjajni ten i balansira sebum, čisti od masnoća i vraća elastičnost koži. Za tu svrhu napravite smesu od 2 kašike sitnog sira, jednog žumanceta i nekoliko kapi kisele vode. Nanesite pažljivo na kožu lica, ostavite da deluje dok se ne osuši i skinite.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs