Istraživanja potvrđuju da u prirodi postoji mnoštvo proizvoda s antibiotskim delovanjem. Jedan od njih je propolis, savršena namirnica koja hrani i leči ljudsko telo.
Propolis je zajedničko ime za smesu smolastih supstanci koje pčele skupljaju s cvetova različitih biljaka, enzimski ga modifikuju tako da najvažnije supstance, flavonoidi, postaju aktivne stvari.
Propolis je specifičnog izgleda, jedinstvenog gorkastog ukusa, karakterističnog i aromatičnog mirisa. Njegov sastav i boja zavise od biljnih vrsta s kojih pčele prikupljaju materijal i od godišnjeg doba.
U medicini se tradicionalno koristi više od 2.000 godina, čemu svedoče brojni istorijski spisi u kojima se mogu naći podaci da su propolis kao lek koristili Egipćani, Vavilonaci, Arapi, Grci, Rimljani i mnogi drugi stari narodi.
Propolis sadrži 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole, flavonoide.
Flavonoidi su u najvećoj meri zaslužni za njegovo lekovito delovanje. To su pigmenti prisutni u voću, povrću, cveću i kori drveća. Imaju antioksidativno delovanje, njihova uloga je zaštita biljaka od patogena iz okoline.
U propolisu su zastupljeni brojni flavonoidi: galangin, kvercetin, krizin, kempferol, apigenin, pinocembrin i pinobanksin.
Brojnim istraživanjima je utvrđeno da je propolis prirodni anestetik, antioksidant, antiseptik, antibiotik, da deluje protiv većine virusa uključujući i virus gripa. Odličan je u borbi protiv gljivica i parazita.
Posebnost propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetskih antibiotika.
Pre spavanja dovoljno je namazati područje grudi propolisom, da biste umirili kašalj i osigurali miran san.
Propolis mast je odlična za rane koje teško zarastaju, kao i za mnoga kožna oboljenja: akne, ekcem, psorijazu, dermatitis, gljivična oboljenja kože, noktiju i vlasišta.
Izuzetno je efikasna kod čireva, opekotina i uboda...
Kao vrhunski aktivni biostimulator, propolis doprinosi poboljšanju kompletnog stanja organizma, normalizaciji metabolizma i imuniteta.
Koristi se i za lečenje bolesti uha i usne duplje. Odlične rezultate daje u lečenju i prevenciji upale grla. Pomaže kod zubobolje, parodontoze, neprijatnog zadaha, hemoroida, upale mokraćnih kanala i gastritisa. Kao snažan antioksidans efikasno deluje protiv slobodnih radikala, koji se danas smatraju uzročnicima mnogih, pa i najtežih bolesti poput ateroskleroze, katarakte, raka, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.
KAKO KORISTITI PROPOLIS?
Propolis možete da koristite u njegovom prirodnom, sirovom obliku. Od njega možete da pripremite vodeni ekstrakt, alkoholnu tinkturu (propolisove kapi), mast ili kremu.
-Vodeni ekstrakt propolisa
Vodeni ekstrakt propolisa možete pripremiti na sledeći način: Sirovi propolis zamrznite a zatim ga sameljite u fini prah. Jednu kašičicu tog praha uveče pomešajte s 250 ml čiste vode. Sledećeg jutra popijte tu tečnost malim gutljajima. Propolis koji je ostao na dnu čaše pojedite pre doručka.
- Mast od propolisa
U emajliranu ili keramičku posudu stavite 80-90 grama vazelina. Zagrevajte posudu u vodenoj kupki tako da voda lagano vri. Dodajte 10-20 g mlevenog propolisa. Mešajte tečnost sve dok se propolis ne istopi. Nečistoće će iz propolisa isplivati na površinu, pa ih pokupite drvenom kašikom i bacite.
Na kraju dodajte malo alkoholne tinkture propolisa da se propolis homogenizuje s vazelinom. Nakon toga, posudu stavite u hladnu vodu. Nastavite da mešate sve dok se mast ne ohladi.
Mast propolisa čuvajte u hermetički zatvorenoj teglici na hladnom i tamnom mestu.
- Sirovi propolis
Sirov propolis možete da uzimate na sledeći način: 3-5 grama dnevno, između obroka. Pre nego što progutate propolis, sisajte ga i žvaćite u ustima najmanje 15 minuta.
- Tinktura propolisa
Tinktura se pravi od propolisa i alkohola. Za pripremu tinkture koristi se 96%, a još bolje 76% etilni alkohol, na kojem je označeno da se može upotrebljavati kao prehrambeni proizvod.
U teglu stavite propolis, a zatim sipajte alkohol u razmeri 1:2. Tu tečnost držite u tegli 5-7 dana i mućkajte 3 puta dnevno. Nakon toga tečnost procedite kroz neki filter, poput onog za kafu ili čiste gaze.
Možete uzimati 20-90 kapi tinkture dnevno, u zavisnosti od bolesti, između obroka, s pola kašike meda, mlake vode ili čaja.
(Stil.kurir.rs/Alternativazavas)