Veća šteta nego korist?

Ovo je najgore voće i povrće za zdravlje, evo i zašto: Šokiraćete se!

Umerenost je ključ svega

Nutricija 07.10.2020. - 13:48h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Voće i povrće u sebi sadrži puno benefita po zdavlje, pa stručnjaci preporučuju da ono bude obavezan deo vaše svakodnevne ishrane, naročito kada je u pitanju sveže, neprerađeno voće i povrće.

 

Ipak, danas su ti benefiti umanjeni različitim procesima prerade i tretiranjem hemikalijama, a kada ih jedemo više nego što je preporučeno, onda nam čak čine veću štetu nego korist! Verovatno ćete se iznenaditi kada vidite šta je sve na spisku:

 

1. Ananas

 

Zašto je loš: Sadrži 16,2 grama šećera u 200 grama voćke

 

Prepun je šećera i zato je loš izbor za svakoga, a pogotovo za dijabetičare i osobe sainsulinskom rezistencijom. Ako se preteruje, nepovoljno utiče i na kilažu.

 

2. Kukuruz (i kokice)

 

Zašto je loš: Najčešće je genetski modifikovan

 

Omiljena letnja grickalica, nažalost, danas se najčešće dobija iz genetski modifikovanog semena. Kupovne kokice u kesama su još gori izbor, jer su pune šećera, prerađenih sirupa i drugih štetnih dodataka.

 

Nauka o mršavljenju: Poslušajte 6 zlatnih saveta doktora Fanga i sigurno ćete smršati! Uspeva svima!

foto: Shutterstock

3. Višnje

 

Zašto su loše: Sadrže 17 g šećera na 130 grama voća

 

Iako vam možda ne deluju tako jer su kiselkastog ukusa, višnje su zapravo krcate šećerom.

 

4. Kokos ( I njegovo ulje, šećer i voda) 

 

Zašto je loš: Prepun je zasićenih masti, šećera i kalorija


Osobe koje pate od visokog holesterola ili srčanih bolesti ne bi uopšte smele da konzumiraju kokos i njegove proizvode.

 

5. Nar

 

Zašto je loš: Sadrži čak 39 grama šećera u 150 grama voća

 

Ovu voćku neki zovu i prirodnom čokoladom.

 

6. Mango

 

Zašto je loš: Sadrži 23 grama šećera na 165 grama 

 

Čuvena tropska voćka takođe je riznica nepotrebnog šećera.

 

U ovaj napitak se kunu i lekari: Uništava ćelije raka i oslobađa telo od nakupljenih toksina! (RECEPT)

foto: Shutterstock

7. Krompir

 

Zašto je loš: Jedan krompir prosečne veličine sadrži čak 36 grama ugljenih hidrata

 

Omiljeno povrće sa naših prostora treba jesti umereno, jer nema potrebe da se telo zatrpava skrobom.

 

8. Banane

 

Zašto su loše: Prepune su skroba

 

Ak želite da smršate, banane nikako nisu dobar izbor. Konzumirajte ih umereno.

 

9. Smokve

 

Zašto su loše: U 150 grama smokvi nalazi se 16 g šećera  

 

Iako je ovo sočno voće odlično za snižavanje pritiska i obiluje korisnim vlakanima, takođe je prepuno šećera, pa se ne sme preterivati.

 

10. Lubenica

 

Zašto je loša: Lubenica je riznica fruktoze

 

Osvežavajuća kriška hladne lubenice bi vam mnogo manje prijala kada biste znali koliko šećera ima u njoj.

 

Za 4 nedelje smršaćete 4 kilograma: Najzdravija dijeta svih vremena! Očistite telo od otrova!

foto: Shutterstock

11. Prokelj

 

Zašto je loš: Izaziva nadutost i gasove

 

Ako se mučite sa nadutošću i gasovima, izbacite prokelj iz ishrane.

 

12. Patlidžan

 

Zašto je loš: Upija puno soli i masnoća

 

Patlidžan mnogi koriste kao alternativu mesu, ali problem je u tome što on upija kalorije i soli u sebe kao sunđer, a vi to potom unosite u organizam. Ako govorimo o zameni za meso, pečurke su mnogo bolja opcija.

 

13. Crni luk

 

Zašto je loš: Može da izazove probleme sa varenjem

 

Nema jela na našim prostorima u kojem se ne nalazi i malo crnog luka. Ipak, ni sa njim ne treba preterivati jer može da izazove digestivne probleme.

 

Napomena: Ne treba izbaciti iz ishrane sve navedene namirnice. Koristite ih i dalje, ali umerenije, dok voće prepuno šećera valja ili izbaciti ili svesti na minimum.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...