JAJAČI PRIRODNI LEKOVI ZA jetru

Vaša jetra ima novu šansu: Ovi prirodni lekovi i melemi učiniće da vratite zdravlje ovom vitalnom organu! (RECEPTI)

Kada doktor ustanovi da bolujete od neke bolesti jetre, neophodno je u potpunosti promeniti životne navike. To znači da morate da povedete računa o ishrani, pojačate fizičku aktivnost, imate dovoljno sna i izbegavate stresne situacije.

Fitnes & Nutricija
17:14h Autor:
Vaša jetra ima novu šansu: Ovi prirodni lekovi i melemi učiniće da vratite zdravlje ovom vitalnom organu! (RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Duvan, alkohol i nepotrebni medikmenti su zabranjeni, to upamtite.

1. Surutka za regeneraciju jetre

Čak i doktori danas preporučuju surutku za regeneraciju jetre. Surutka je bogata proteinima, vitaminima B2, B6 i B12, C i K, aminokiselinama i enzimima. Od minerala, obiluje kalijumom, kalcijumom, fosforom i magnezijumom.

Odlična je za snižavanje krvnog pritiska, sprečavanje srčanog i moždanog udara, osteoporoze, jačanje organizma i smanjivanje stresa, a najvažnije – regeneriše jetru.

Preporučuje se da se popije 2 čaše dnevno, najviše pola litra. Kada se koristi surtka, izbegavaju se toksini koji mogu opterećivati jetru: kafa, alkohol, masna hrana, cigarete.

2. Zeleni čaj za masnu jetru

Zeleni čaj je odličan antioksidans i smanjuje upalne procese, ali i sprečava nagomilavanje masti na jetri. Preporučuje se i za smanjenje telesne težine, posebno ako je gojaznost uzrok bolesti jetre.

3. Mladi sir regeneriše jetru

Mladi sir deluje slično kao surutka i preporučuje se za regeneraciju jetre. Zbog velikog procenta proteina, surutku i sir ne i smeli da koriste bubrežni bolesnici.

Jogurt treba piti često, a najbolje je i birati nemasna mesa, poput ćurećeg i pilećeg koje ćete pripremiti bez dodavanja masnoće. Nemojte pržiti hranu.

4. Jabuke za pravilan rad jetre

Jabuke sadrže visok nivo pektina koji podstiče pravilan rad jetre.

Špargla je prirodni dijuretik i podstiče izbacivanje toksina iz organizma.

Od žitarica jedite proso, kinou i heljdu, koje su lake za varenje i veoma dobro utiču na rad jetre.

Avokado sadrži glutaton koji pomaže jetri da se oslolbodi nagomilanih toksina.

5. Šargerepa, prokelj i kupus sprečavaju oštećenja jetre

Dobro je da uvrstite šargarepu, prokelj i kupus koji sprečavaju oštećenja jetre, podstiču njen bolji rad i dobri su za detoksikaciju. Kupusasto povrće, poput brokolija i karfiola, sadrži glukosinolat, antioksidans koji podstiče izbacivanje toksina iz organizma.

6. Beli luk za čišćenje jetre

Jedite više belog luka koji obiluje selenom i sumporom, a jetri pomaže da se očisti.

Dodajte jelovniku grejpfrut (i uopšte citrusno voće) koji je bogat vitminom C i enzimima koji podstiču izbacivanje toksina, pa čak i onih kancerogenih.

Jedite spanać i paradajz, a od ulja koristite hladno ceđena, poput maslinovog, ulja konoplje i lana. Obroke začinite kurkumom, jer podstiče telo da se oslobodi štetnih materija.

6. Ishrana na sirovoj hrani za jetru

Ishrana koja se bazira na sirovoj hrani može da bude od velike pomoći. Pre primene ovog režima, potrebno je posavetovati se sa lekarom.

Kada bolujete od neke bolesti jetre, to znači da ste već pretrpani toksinima i da je potrebno da svoj organizam očistite i da „pomognete“ jetri. Iskustva kažu da vam ishrana koja se u potpunosti bazira na sveže ceđenim sokovima od voća i povrća može pomoći.

Treba piti 2 – 3 l soka dnevno i istu količinu vode, negazirane. Uz ovu ishranu, dodajte i čajeve za regenerisanje jetre i postićićete maksimalan efekat.

Ovakva ishrana za bolesnu jetru treba da se primenjuje najmanje 30 dana, a sokovi uvek treba da budu sveže pripremljeni, najviše 10 minuta pre konzumiranja. Sokove pijte polako, u gutljajima i uvek pre gutanja malo promuljajte sok po ustima.

Preporučuju se: borovnica, brusnica, cvekla, artičoka, limun, krastavac, papaja, mahunarke (pasulj, grašak, boranija) i orašasti plodovi (lešnik, orah, badem, semenke susama, suncokreta i bundeve).

Prirodni lekovi za jetru

1. Maslačak za lečenje i regeneraciju jetre

Iskustva nekih ljudi kažu da je maslačak čudotvorna i neizostavna biljka za lečenje i regeneraciju jetre. Najviše ga koriste osobe sa masnom jetrom. Koren maslačka ne samo da podstiče detoksikaciju, već i pomaže u regeneraciji oštećenih ćelija jetre.

Čaj od maslačka pijte 3 puta dnevno. Priprema se tako što se 2 kašičice usitnjenog i osušenog korena maslačka prelije šoljom ključale vode i ostavi par minuta da odstoji poklopljeno.

Jedite salatu od maslačka.

Naberite listove maslačka, mladog, dok još nije procvetao, operite i začinite po želji. Maslačak možete kupiti i u prodavnicama zdrave hrane u obliku kapsula ili tinktura.

foto: Profimedia

2. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je blagotvorno za čitav organizam. U kombinaciji sa limunovim sokom, vaše telo će pretrpeti snažne promene.

Smanjićete loš holesterol, regulisati varenje, opskrbićete telo energijom i vitaminom C i podstaknućete ga da izbaci sve otrove iz organizma.

Svako jutro, pre doručka, popijte kašiku maslinovog ulja u koju ste nacedili kašiku limunovog soka.

Nakon toga, slobodno doručkujte šta želite, a prve promene videćete već nakon mesec dana.

foto: Shutterstock

3. Sok od namirnica koje uvek imate u frižideru

Prednosti ovog soka je to što ne sadrži namirnice koje su vam nepoznate ili morate da ih kupujete u posebnim prodavnicama. Naprotiv! Za ovaj sok potrebno vam je 125 g kupusa, 1 limun, 25 g celera, 250 g svežih krušaka, parče đumbira ( oko 2 cm), 4 – 5 listića sveže nane i voda.

Kruške, kupus, celer i đumbir isecite na sitnije komade i ubacite u blender, pa prelijte šoljom vode i miksujte sve oko 1 minut. Potom dodajte ceđeni limun, ostatak vode i nanu. Opet izmiksujte, pa pijte svež sok.

foto: Shuterstock

4. Ulje od karanfilića za detoksikaciju jetre

Za ulje vam je potrebno 3 kašičice pudera od karanfilića i šolja hladno ceđenog maslinovog ulja. Puder ćete dobiti tako što ćete samleti karanfilić sve dok ne dobijete fin prah.

Karanfilić i maslinovo ulje pomešajte i sipajte u staklenu flašu ili teglu i odložite na tamno i suvo mesto. Neka odstoji 21 dan, a zatim uzimajte svako jutro po kašičicu, najbolje pre doručka, na prazan stomak.

Ulje od karanfilića deluje tako što vrši detoksikaciju jetre, a odlično je i za slobađanje tela od parazita.

foto: Shutterstock

5. Sladić za oslobađanje jetre od toksina

Mnoga mdicinska istraživanja su pokazala da sladić, osim što neutrališe i oslobađa jetru od toksina, uspešno leči i hepatitis B. Sladić možete piti u obliku čaja od korena sladića, a dnevna preporučena doza je 7 – 8 mg dnevno.

foto: Shutterstock

6. Kurkuma kao lek za masnu jetru

Istraživanja pokazuju da korišćenje kurkume može biti odlična preventiva, a isto tako može biti i lek za masnu jetru. Naime, ovaj začin koji je kod nas nepravedno zapostavljen, podstiče telo da oslobodi i vari mast, ne dozvoljavajući da se taloži na jetri.

Najbolje je pola kaščice kurkuma praha pomešati sa čašom tople vode, pa piti najviše tri puta dnevno. Mešavinu treba prvo ohladiti, a na isti način možete pripremiti napitak sa mlekom, umesto vode.

foto: Profimedia

7. Limun kao lek za jetru

Ovaj citrus sadrži naringenin, jedinjenje koje pomaže i kod zapaljenja jetre, a bogat je i vitaminom C koji pomaže jetri da oslobodi glutation koji je neophodan za čišćenje od toksina.

U toku dana, 2 – 3 puta pijte sok od ceđenog limuna, bez dodate vode ili šećera. Terapiju sprovodite 30 dana. U sok možete dodati ponekad i krišku krastavca.

foto: Shutterstock

8. Jabukovo sirće za lečenje masne jetre

Jabukovo sirće odlično je za lečenje masne jetre. Naime, ono topi masne naslage i podstiče gubljenje telesne težine, ali smanjuje i masti nagomilane na jetri. Koristite sirovo, nefiltrirano jabukovo sirće za čišćenje masne jetre.

Pripremite napitak od kašike jabukovog sirćeta, kašičice meda i šolje toplog mleka. Lepo promešajte i pijte pre svakog obroka, nekoliko meseci.

foto: Shutterstock

9. Papaja kao prirodni lek za masnu jetru

Iako za nas nije uobičajena, papaja je veoma zdrava i lekovita. Za tretman masne jetre posebno su važne koštice papaje. Pojedite svakog dana ovaj sočan plod, a koštice odvojte, pa sameljite i mešajte svakodnevno sa limunadom ili sveže ceđenom pomorandžom.

foto: Thinkstock

10. Lincura je veoma dobra za jetru

Lincura ili srčanik poznata je po svojim lekovitim svojstvima, a posebno je dobra za želudac i probleme sa varenjem. Malo se zna da je veoma dobra i za jetru.

Čaj od lincure prirema se tako što se 1 g korena lincure prelije hladnom vodom i ostavi 4 sata da stoji poklopljeno. Nakon toga se pije sat vremena pre obroka sve dok se ne izleči bolest.

foto: Shutterstock

11. Tonik za jetru

Tonik se priprema od sledećih sastojaka:

  • 240 ml soka od limuna (može i grejpfrut),
  • 240 ml vode,
  • pola kašike soka od đumbira,
  • pola kašike soka od belog luka,
  • 1 kašika maslinovog ulja,
  • prstohvat ljute sušene paprike (po želji).

Sve se izmeša i pije svakog dana po 1 ovako pripremljen tonik.

Svakodnevno treba povećavati količinu maslinovog ulja za po kašiku, a smanjivati vodu sve dok se ne dođe do iste količine soka od limuna i maslinovog ulja, odnosno 240 ml limunovog soka i 240 ml maslinovog ulja.

12. Obloge od ricinusa za obolelu jetru

Obloge od ricinusa stavljaju se baš na jetru ili ceo abdomen. Smatra se da je ricinus snažno detoksikaciono sredstvo, a njegovo delovanje pojačava i beli luk. Ove obloge preporučuju se čak i za osobe obolele odraka jetre.

Pamučnu krpu ili tetra pelenu presavijete na četvrtinu, a zatim natopite ricinusovim uljem (nerafinisanim) koje ste prethodno zagrejali na 40°C i to tako da tkanina bude ravnomerno mokra, ali da ne curi kada je stavite na telo.

Preko pelene uvijte najlon foliju, pa zatim pokrijte peškirom i elastičnim zavojem, da drži, ali da ne zaustavlja cirkulaciju. Tokom noći držite i termofor ili flašicu vruće (ne vrele) vode na mestu gde je oblog.

Sutradan skinite sve i istuširajte se, pa ponovite sve još 2 – 3 noći.

Da biste postigli snažniji efekat, dobor je narezati čen belog luka i staviti između slojeva tkanine.

foto: Shutterstock

13. Sirće od divlje jabuke

Takozvana „kašna obloga“ je veoma jaka i smatra se da izvlači toksine kroz kožu. Ima veoma snažno dejstvo, te možete imati čak utisak i da vas peče.

Ovo je recept čuvenog Ričarda Šulca koji smatra da ovaj oblog treba stavljati kada završite sa oblogama od ricinusovog ulja.

Priprema se tako što istu količinu destilovane vode i sirćeta divlje jabuke (recimo, 1dl vode i 1 dl sirća), sipate u drvenu posudu i drvenom kašikom mešate sve dok ne dobijete smesu konzistencije poput pavlake.

Zatim nanesete na pamučnu krpu i pričvrstite elastičnim zavojem.

Oblog se drži čitave noći i primenjuje se 3 – 4 noći za redom.

foto: Shutterstock

14. Čajna mešavina za cirozu jetre No. 1

Ova čajna mešavina se najviše preporučuje kod ciroze jetre.

Potrebni su vam listići:

  • nane,
  • cvet smilja,
  • listovi koprive
  • koren maslačka
  • i plod pasdrena

Istu količinu suvih delova biljke izmešati, pa uzeti 3 supene kašike mešavine i kuvati 2 minuta u pola litra vode. Skloniti sa vatre, promešati i poklopiti, nakon 6 sati procediti. Raspodeliti čaj na ceo dan tako da jednaku količinu popijete pre svakog jela, 3 puta dnevno.

Uz ovu mešavinu se preporučuju sok od kupusa, rotkvi ili sok od ruse.

Sok od ruse se pije tako što se nakon dva dana obavezno pravi dan pauze.

Jedite i salate od kupusa, rotkvi i maslačka.

15. Čajna mešavina za lečenje jetre No. 2

Jednaku količinu usitnjene sikavice, dimnjače, ruse i maslačka izmešajte, a zatim supenu kašiku mešavne prelijte sa ½ litra vode, zagrejte do ključanja i kuvajte još 2 minuta, pa ostavite poklopljeno 2 sata da stoji.

Čaj ocedite i pijte u toku dana u gutljajima.

16. Ruzmarin leči jetru

Ruzmarin koristite tokom pripremanja hrane, a može biti dobar saveznik u lečenju ciroze jetre, infektivnog hepatitisa i žutice. Napravite mešavinu sledećih biljaka: rumarina, timijana, ruse i krušine. Razmera bi trebalo da bude – 30 % ruzmarina, 25 % timijana, 30 % ruse i 15 % krušine.

Dve supene kašike mešavine treba preliti sa 2 dl ključale vode, promešati i ostavti poklopljeno 2 sata. Zatim procediti i piti ujutru na prazan stmak i uveče pre spavanja. Timijan se preporučuje protiv infektivnog hepatitisa, a rusa protivciroze jetre.

foto: Thinkstock

17. Kleka

Kako bi se najviše lekovitih sastojaka dobilo iz ove biljke, preporučuje se da se plodovi kleke (smreke), 3 – 5 ploda, žvaću svaki dan nekoliko sati pre jela.

Čajevi i tinkture od kleke izazivaju pojačano lučenje mokraće, te izacivanje toksina, pa se preporučuje za lečenje hepatitisa, ciroze, žutice, kamena i peska u žučnoj kesi.

foto: Profimedia

19. Crna rotkva kao lek za jetru

Iscedite 10 kg lepo oprane i neoguljene crne rotkve. Od te količine dobićete oko 3 l soka. Sok se čuva u frižideru.

Preostale delove biljke ne bacajte, već im dodajte šećer u razmeri 1:0,5 (na kilogram biljnih vlakana dodajte pola kilograma šećera) i svemu tome dodajte 300 g domaćeg meda.

Dobijenu mešavine nemojte čuvati u frižideru.

Pijte sok, po kašičicu dnevno, sat vremena pre svakog obroka.Dozu postepeno povećavajte do 1 dl. Kada popijete sok, mešavinu biljnih vlakana počnite da dodajete jelima, 2 – 3 kašičice po jelu.

Crna rotkva ne samo da leči jetru, već jača i srce i pluća.

Sve dok se piju sok i koristi mešavina, zabranjena su masna i ljuta hrana.

foto: Shutterstock

20. Cvekla

U staklenu teglu stavite lepo oprane, neoguljene, sirove i iseckane 3 cvekle. Dodajte 3 kašičice pšeničnog brašna i 500 g šećera. Teglu čuvajte na sobnoj temperaturi, na tamnom mestu, oko 48 sati.

Zatim dodajte oko 700 g suvog grožđa, 4 šoljice šećera i pola šolje vode. Sve izmešajte i ostavite 7 dana. Svakog dana protresite teglu po malo.

Nakon 7 dana procedite sadržaj, pa dobijeni sok uzimajte 3 puta na dan po jednu kašičicu pola sata pre obroka.

Kada sve ispijete, napravite pauzu od 3 meseca. Po potrebi, ponovite još 2 puta sa pauzama.

foto: Profimedia

21. Citrusi

Za ovaj napitak od nane, limuna i pomorandže potrebna vam je šaka svežih listića nane, 1 limun, 1 pomorandža i 2 l vode.

Napravite čaj od nane tako što ćete listiće kuvati oko 5 minuta u 2 l vode, pa ostaviti još malo da stoji poklopljeno. Za to vreme nacedite sok od limuna i narandže i dodajte čaju. Dodajte i rendanu koru limuna i po želji zasladite sa 2 kašičice meda. Pijte napitak svakodnevno, 7 dana, pa napravite pauzu.

Ponovite tretman kad god mislite da je potrebno.

foto: Shutterstock

22. Kantarion

Pomešajte 40 g lista i cveta kantariona i po 20 g troskota, ruse i smilja. Zatim 3 kašike mešavine kuvati 3 minuta u pola litra vode i nakon 6 sati stojanja ocedite i popijte u 3 doze, pre jela.

foto: Shutterstock

23. Đumbir za lečenje masne jetre

Istraživanja pokazuju da je đumbir jedna od najdelotvornijih biljaka za lečenje masne jetre. Sadrži velike količine antioksidanasa i reguliše nivo triglicerida.

Dovoljno je da 2 kašike rendanog korena đumbira prelijete šoljom vrele vode i ostavite nekoliko miuta da odstoji, poklopljeno tacnom.

Nakon oko 10 minuta, procedite i popijte čaj.

Đumbir još možete dodavati salatama ili jelima.

foto: Profimedia

24. Čaj za jetru i žuč

Mada će vam zvučati neobično, sledi recept za čaj koji može regulisati rad žučnih puteva i očistiti vašu jetru masti i toksina.

Jedan organski uzgojen krompir, gajen bez pesticida, lepo operite, a zatim ogulite. Dobijenu koru, oko 1 kašene kašičice, prelijte sa 3 dl vode i kuvajte 3 – 5 minuta. Čaj se pije u gutljajima u toku dana.

25. Hidroterapija

Neka iskustva kažu da hidroterapija može pomoći. Zapravo, poenta je da krv počne bolje da cirkuliše kroz sistem, da bi se poboljšala prokrvljenost svih organa, pa i jetre.

I način:

Primenjuje se na čitavom telu.

Uđite u kadu i tuširajte se 1 minut toplom, pa 1 minut hladnom vodom. Postupak treba ponoviti 7 puta – 7 puta toplo, 7 puta hladno tuširanje.

Hidroterapiju treba primenjivati 3 puta na dan.

Postepeno povećavajte vreme, sve dok ne stignete do 3 minuta, ali još uvek ostaje da postupak ponavljate 7 puta.

Oprez se preporučuje srčanim bolesnicima.

II način:

Lokalna hidroterapija se primenjuje samo na obolelom mestu.

Dakle, na mesto de se nalazi jetra naizmenično stavljajte toplu krpu ili termofor i kesicu leda.

Termofor, flaša tople vode ili topla krpa stavi se na jetru 3 minuta, pa se skloni i stavi kesa leda takođe 3 minuta. Postupak se ponavlja 7 puta.

Lokalnu hidroteraiju primenjujte najmanje jednom dnevno.

(Stil.kurir.rs/Prirodnolečenje)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs