MORATE PROBATI

Najzdraviji obrok na svetu: Ovakav ručak čuva zdravlje i topi kilograme u rekordnom roku! (RECEPT)

Nutricionisti su otkrili recept za idealan obrok, obrok koji čuva zdravlje, ali i liniju

Fitnes & Nutricija
Autor:
Najzdraviji obrok na svetu: Ovakav ručak čuva zdravlje i topi kilograme u rekordnom roku! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Buda činije su jela koja se prave u većim činijama, kombinacijom svežih namirnica, tako da one formiraju super-obrok, pun vitamina, minerala, proteina i ostalih blagotvornih sastojaka za naš organizam. Osim toga, i na oko su lepog izgleda.

U Aziji, kultura hrane je veoma istančana, azijati su posebnu pažnju posvetili hrani i zdravoj ishrani, mlečne proizvode gotovo da ne konzumiraju, meso se jede u posebnim prilikama, više se unosi povrće i voće, pa se zato smatraju najzdravijom nacijom.

Glavni sastojak ovog obroka su leblebije, a kada je reč o biohemijskom sastavu leblebije, osušeno zrno ove mahunarke sadrži 23 % belančevina, 53 % ugljenih hidrata, 4-5 % biljnog ulja, 3-5 % celuloze i 3 % mineralnih materija.

Leblebija je zasigurno jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, B6 vitamina, gvožđa i magnezijuma.

Osim što ovaj obrok čuva zdravlje celog organizma, on pomaže i u mršavljenju, jer ga čine niskokalorični sastojci koji se lakše vare.

Zamenite uobičajeni ručak, buda činijom zdravlja i primetićete drastičnu razliku.

Evo šta vam je potrebno od sastojaka:

(za 2 osobe):

  • 1 šolja kuvane leblebije
  • 1 tikvica
  • 1 manji crveni luk
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 2 šargarepe
  • 1 šolja kuvanog kukuruza šećerca
  • 1 crvena paprika
  • 3 kašike tahinija
  • Sok od pola limuna
  • 1 čen belog luka
  • So i biber prema ukusu
  • ½ kašičice aleve paprike
  • Pečene semenke po želji
  • Sveže peršunovo lišće
  • masline (opciono)

Priprema:

Na maslinovom ulju dinstajte naseckani luk nekoliko minuta pa dodajte šargarepu i tikvicu isečenu na kockice. Dinstajte još 10 minuta, dodajte mlevenu papriku pa sipajte malo vode i poklopite. Kuvajte uz mešanje dok voda ne ispari i povrće ne omekša.

Pred kraj dodajte kuvanu leblebiju, so i začine po želji. Tahini izmešajte sa sokom od limuna i sitno seckanim belim lukom pa dodajte so i biber prema ukusu.

U dubokom tanjuru ili plitkoj činiji aranžirajte leblebiju sa povrćem, seckani sveži paradajz i crvenu papriku, skuvani kukuruz i preliv od tahinija. Opciono možete da dodate zelene ili crne masline. Pospite pečenim semenkama i svežim peršunovim lišćem.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs