kolagen

ZBOG NJEGA NASTAJU BORE, UTIČE NA ZDRAVLJE KOSTIJU: Nedostatak ovog PROTEINA utiče na celokupno zdravlje!

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem organizmu. Naziv kolagen potiče od grčke reči “kola” što znači lepak.

Fitnes & Nutricija
Autor:
ZBOG NJEGA NASTAJU BORE, UTIČE NA ZDRAVLJE KOSTIJU: Nedostatak ovog PROTEINA utiče na celokupno zdravlje!
Foto: Shutterstock

To nije slučajnost: mnogi stručnjaci upoređuju glavnu funkciju kolagena sa lepkom. Molekuli kolagena formiraju dugačka tanka proteinska vlakna, koja služe za vezivanje ćelija tkiva i našeg tela u jedinstvenu celinu. Kolagen je uključen u "izgradnju" zglobova, kostiju, tetiva, kose, noktiju i kože i formira zidove vena, arterija i kapilara. Prema raznim procenama, on čini oko trećinu svih proteina u našem telu.

Koja je opasnost od nedostatka kolagena?

Što smo stariji, teže je našem telu da proizvodi svoj kolagen. Procenat proizvodnje kolagena smanjuje se do 20. godine života, a nakon 25 godina broj novih vlakana je već primetno manji. Već u ovoj fazi primećujemo prve znakove starenja: koža gubi elastičnost i hidrataciju, pojavljuju se prve bore, kosa i nokti polako rastu, a njihova struktura postaje tanja. Nakon nekog vremena, nedostatak kolagena već može uticati na zdravlje kostiju, zglobova i krvnih sudova, što dovodi do razvoja različitih hroničnih bolesti.

Kako deluju dodaci na bazi kolagena?

Redovan unos kolagena može vam pomoći u rešavanju mnogih problema. Kada govorimo o svojstvima kolagena, pre svega se sećamo usporavanja starenja. Sa školskih časova hemije se sećamo da je protein dugi molekul sa složenom strukturom. Upravo ove niti podržavaju našu kožu u elastičnom zategnutom stanju i bore se protiv njene opuštenosti. Pored toga, kolagen pomaže u rešavanju problema celulita i strija. Sa efektom „izravnavanja“, može značajno da zategne kožu, osiguravajući joj brzu regeneraciju.

Ista stvar se dešava sa ožiljcima od akni, koji na koži vremenom postaju manje primetni, a koža postaje blistava i ujednačena. Pored „estetskog“ delovanja, kolagen ima blagotvoran uticaj na sve telesne sisteme. Zidovi krvnih sudova i tkiva koji formiraju unutrašnje organe postaju tanji s godinama, mi to samo ne primećujemo. A posledice ovih procesa mogu biti mnogo ozbiljnije od bora. Stoga je kolagen važan ne samo za održavanje mladog izgleda, već i za održavanje celog tela u boljoj formi.

Kako uzimati kolagen?

Iz hrane se može dobiti dovoljno kolagena, ali to nije uvek lako, a veganima i vegetarijancima to je jednostavno nerealno, jer se ovaj protein nalazi isključivo u životinjskim proizvodima. Univerzalno rešenje ovde će biti dodaci ishrani, u kojima je kolagen već sadržan u pravoj dozi i često u tandemu sa drugim korisnim supstancama (na primer, hijaluronskom kiselinom i vitaminom C), koji služe kao katalizator njegovog delovanja.

Treba imati na umu da, iako kolagen nije lek, već supstanca koju prirodno proizvodi telo, pre upotrebe bilo kakvih dodataka prehrani, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom. Kolagen, koji je deo dodataka ishrani, postoji u dve verzije - životinjski i morski. Prirodu njihovog porekla je lako pogoditi po imenu, ali imaju nekoliko značajnih razlika. Životinjski kolagen se lakše proizvodi, ne zahteva posebne uslove za transport i skladištenje i ima atraktivnu cenu. Međutim, molekuli životinjskog kolagena su veoma veliki; telu može biti teško da ih apsorbuje. Molekuli morskog kolagena su po strukturi i veličini bliži našoj, što olakšava asimilaciju. Pored toga, morski kolagen ne samo da nadoknađuje nedostatak proteinskih jedinjenja, već i stimuliše proizvodnju kolagena u organizmu. Od minusa – proizvodi su skuplji i zahtevaju poštovanje svih pravila za skladištenje.

I morski i životinjski kolagen su dostupni u različitim oblicima. Jedan od najpopularnijih je prah. Rastvara se u vodi i pije se nekoliko puta dnevno 30 minuta pre jela. Dobro se apsorbuje, ali, zbog specifičnosti porekla kolagena, može imati neprijatniji miris i ukus (usput, postoji jedan brzi savet : ako ste pronašli prah bez ukusa i mirisa, verovatno ovo nije moguće bez hemije).

Kapsule i tablete su prijatnije za upotrebu, a često sadrže i hijaluronsku kiselinu ili vitamin C. Pored toga, postoji tečni oblik kolagena - obogaćena formula sadrži ne samo sam protein, već i čitav kompleks vitamina i minerala, što je ujedno najskuplji i najefikasniji, ali i najnepogodniji tip kolagena za čuvanje i upotrebu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs