HRANA KOJA LEČI

Devet moćnih namirnica koje čiste krvne sudove: Sprečiće stvaranje plaka, sačuvati srce i mozak od infarkta! (RECEPTI)

Cirkulacija krvi je veoma važna – mreža koju čine kapilari, krvi sudovi i arterije provodi kiseonik i hranjive materije kroz ceo organizam, ukoliki nije dobra vaše telo je u opasnosti.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Devet moćnih namirnica koje čiste krvne sudove: Sprečiće stvaranje plaka, sačuvati srce i mozak od infarkta! (RECEPTI)
Foto: Shuterstock

I najmanji poremećaj može da izazove ozbiljan poremećaj zdravstvenog stanja pojedinca, pa čak i da dovede njegov život u pitanje.

Upravo zbog toga, krvni sudovi, ali i arterije i kapilari, moraju biti čisti i prohodni da bi se krv svuda ravnomerno rasporedila. Sve vreme dok su oni dovoljno otvoreni, krv slobodno protiče.

Šta onda učiniti kada se blokada stvori i kako sprečiti njeno konstantno uvećanje?

Ovakvo stanje se ne otkriva lako, a kada se pojavi kao dijagnoza, mora se što pre krenuti sa lečenjem. Međutim, moguće je prirodnim putem zaustaviti taloženje plaka i sprečiti nastanak budućeg začepljenja krvnih sudova.

Kako se javlja "tihi ubica"?

Formiranje začepljenja krvnih sudova može trajati godinama, a da obolela osoba to uopšte ne primeti, pa ga zato prati epitet tihog ubice. Vremenom se stvara takozvani plak na unutrašnjim zidovima krvnih sudova i on ograničava protok krvi, a njega čini uglavnomloš holesterol. Pored holesterola, u plaku se nalaze i druge supstance poput kalcijuma, ali i delovi mrtvih ćelija. Kao rezultat, nutrijenti i kiseonik koje prenosi krv ne mogu da dođu do određenih tkiva i organa. Vaš imunitet oseća da postoji problem i šalje leukocite da ga reši ili makar ublaži. Dolazi do lančane reakcije koja stvara upalu. U najgorem slučaju, može se desiti da se stvori drugi sloj plaka preko nataloženog holesterola. Dolazi do izliva i stvaranja ugrušaka koji mogu da stopiraju protok krvi u vidu embolije ili tromboze i dovesti do srčanog i moždanog udara.

Šta su glavni uzroci

Tačan i siguran razlog stvaranja plaka unutar krvnih sudova nije utvrđen, ali stručnjaci smatraju da postoji nekoliko mogućih uzročnika. Jedan od njih je oštećenje unutrašnjih zidova krvnih sudova. Takođe smatra se da čiste i prohodne krvne sudove ne mogu imati osobe koje se nezdravo hrane i pate od gojaznosti. Neki poremećaji u organizmu kao što su previsok holesterol i visok krvni pritisak mogu izazvati začepljenje, ali i pušenje je jedan od vodećih faktora rizika. Takođe, osobe obolele od dijabetesa tipa 1 i 2, artritisa, lupusa i nekih vrsta infekcija će verovatno imati problem i sa plakom unutar krvnih sudova. Starenje je još jedan važan faktor – dok starimo, krvni sudovi teže provode krv i gube elastičnost, pa ih to čini više podložnim začepljenju.

Kako se manifestuju simptomi začepljenih krvnih sudova

Kod začepljenih krvnih sudova, simptomi se javljaju samo kad stanje obolelog postane ozbiljnije. Na taj način, telo šalje jedna vrsta alarma, da vam signalizira da u telu postoji problem koji zahteva hitno rešavanje.

U najčešće simptome spadaju:

  • BOL U GRUDIMA

Nekomforan osećaaj bola u predelu grudi može se opisti kao tup ili oštar. Jedan od razloga obično je blokada arterije koja provodi krv do pluća ili srca.

  • SLABOST

Povezana je sa upalom koja se javlja kod stvaranja plaka u krvnim sudovima. Dolazi do konstantnog umora i bezvoljnosti, a takođe je poremećen i san.

  • OSEĆAJ PRESKAKANJA SRCA

Abnormalni srčani ritam se može pojaviti kod loše cirkulacije izazvane stvaranjem zagušenja krvnih sudova, promena na srčanom mišiću, povreda od nastalog srčanog udara ili drugih poremećaja kardiovaskularnog sistema.

Otkucaji često menjaju intezitet od usporenog i skoro neprimetnog do snažnog i ubrzanog.

  • MUČNINA

Opisuje se kao osećaj gađenja i javlja se zajedno sa povišenim krvnim pritiskom. U hroničnom obliku može biti jedan od pokazatelja problema sa protokom krvi kroz krvne sudove, ali i znak da se razvija neko srčano oboljenje.

Namirnice koje na potpuno prirodan način čiste krve sudove i sprečavaju začepljenja

1. Beli luk za začepljene krvne sudove

Čenovi belog luka poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju nivo lošeg holesterola i smanjuju rizik od srčanog udara. Upravo ove osobine ga čine savršenim lekom za celokupan kardiovaskularni sistem.

Sitno iseckajte tri čena belog luka, sipajte ih u 2dl mleka i pustite da napitak provri. Pustite da se malo ohladi i popijte. Konzumirajte ovaj prirodni lek svako veče pred spavanje.

2. Kajenski biber sprečava začepljenje krvnih sudova

Moćna antiinflamatorna svojstva kajenskog bibera sprečavaju začepljenje bilo gde u krvotoku i stvaranje krvnih ugrušaka. Smanjuju se količine LDL-a, odnosno lošeg holesterola, koji je jedan od glavnih sastojaka plaka.

Jednu kašičicu kajenskog bibera sipajte u čašu tople vode ili šolju zelenog čaja.

Narednih nekoliko nedelja pijte ovu tečnost po dva puta dnevno.

3. Kurkuma zaustavlja blokiranje unutrašnjih kanala krvnih sudova

Ovaj začin divne žute boje održava zdravlje kardiovaskularnog sistema i zaustavlja blokiranje unutrašnjih kanala krvnih sudova. Antioksidansi i protivupalno svojstvo kurkume sprečavaju pretvaranje trombocita u krvne ugruške.

Kurkuma opušta krvne sudove, vraćajući im fleksibilnost.

U čašu toplog mleka sipajte kašičicu praha kurkume i kašiku meda.

Pijte dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče.

4. Nar

Fitohemikalije u naru štite cirkulatorni sistem od oštećenja koje često može da prouzrokuje stvaranje plaka i ugrušaka krvi. Takođe, ovo neobično i ukusno voće u sebi sadrži vitamine C, E i K, kao i kalijum i proteine.

Popijte svaki dan po jednu čašu svežeg soka od nara ili pojedite jedan ili dva ploda ove voćke dnevno.

5. Limun zaustavlja formiranje plaka unutar krvnih sudova

Velike količine vitamina C nije jedina karakteristika po kojoj je limun popularan prirodni lek. On takođe normalizuje krvni pritisak i zaustavlja formiranje plaka unutar krvnih sudova.

Sipajte jednu kašiku rendane limunove kore u 800ml vode i pustite da sve proključa. Nakon ključanja smanjite temperaturu i pustite da vri još 20 minuta.

Procedite i zasladite medom. Popijte po jednu šolju 3 ili 4 puta dnevno.

6. Brusnica sprečava stvaranje začepljenja krvnih sudova

Ovo crveno bobičasto voće podstiče apsorpciju masti kao izvora energije za ćelije, sprečavajući taloženje viška i stvaranje začepljenja krvnih sudova. Brusnica je značajan izvor vitamina C i E, a u sebi sadrži i lako svarljiva vlakna.

Poboljšava imunološki sistem i sprečava razvoj mnogih vrsta tumora.

Svake nedelje popijte tri čaša svežeg soka od plodova brusnice.

7. Đumbir ima sposobnost da smanji postojeći plak

Komponente u đumbiru pozitivno utiču na krvotok i poboljšavaju cirkulaciju. Đumbir ima sposobnost da smanji postojeći plak i da prekine njegovo dalje taloženje.

Kašiku očišćenog i iseckanog đumbira sipajte u 2dl kipuće vode. Pustite čaj da odstoji 5 minuta i procedite ga. Zasladite medom. Pijte čaj tri puta dnevno, nakon svakog obroka.

8. Heljda čisti krvne sudove

Snižava pritisak i sprečava arteriosklerozu. Uspešno čisti krvne sudove, pa samim tim poboljšava i cirkulaciju. Smanjuje nivo šećera u krvi, a povećava nivo hemoglobina.

Kašiku heljdinog brašna preliti sa 180ml kefira dobro promešati i ostaviti u frižider da prenoći. Pojedite smesu ujutru, pola sata pre jela. Ovakav tretman primenjujte narednih 14 dana.

9. Laneno seme za začepljenje krvnih sudova

Alfa-linolenska kiselina u semenu lana leči visok krvni pritisak i upalu kod začepljenih krvnih sudova. Omogućava normalan protok kroz krvi i pravilo raspoređivanje kiseonika i nutrijenata neophodnih za normalno funkcionisanje organa.

Konzumirajte 2-4 kašike mlevenog lanenog semena svaki dan.

Možete ga dodavati u ovsenu kašu, salatu, čorbe ili smuti.

(Stil.kurir.rs/Izvor:Mayoclinic.com/Halthline.com)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs