pogledajte

Dermatolozi otkrili šta nikada ne bi stavili na svoju kožu: Ovaj sapun ne dolazi u obzir, a gel lak zaboravite!

Briga o rukama počinje sapunom i vodom, ali tu definitivno nije kraj dobre nege ruku

Nega
Autor:
Dermatolozi otkrili šta nikada ne bi stavili na svoju kožu: Ovaj sapun ne dolazi u obzir, a gel lak zaboravite!
Foto: Shutterstock

Dermatolozi su otkrili koje stvari nikada ne bi stavili na svoje ruke, i to s vrlo dobrim razlogom. Antibakterijski sapun "Kad nisam na poslu, izbegavam sredstva za dezinfekciju ruku koja sadrže triklozan jer postoji rizik od povećanja rasta bakterija otpornih na više lekova - takozvanih superbubica. Triklozan takođe može da izazove značajnu iritaciju kože i suvoću kod mnogih. Šta koristiti umesto toga? Cetafilni sapun", kaže Majkl Henri, dermatolog iz Centra za lasersku i kožnu hirurgiju Njujorka. Manikir u kozmetičkim salonima

foto: Profimedia

"Izbegavam lakiranje noktiju. Delimično je razlog to što se često srećem s osipom izazvanim lakom za nokte", ističe Lorel Girti. Gumene rukavice "Nosila sam rukavice od lateksa tokom godina radeći istraživanja, sada ih izbegavam jer je lateks veliki alergen. Iako nikad nisam razvila alergiju na lateks, ona je češća kod ljudi koji su redovno nosili takve rukavice. Rukavice ne nosim ni dok perem suđe - postoje mnoge alternative", smatra Dofin Li.

Sunčeva svetlost i UV lampe za nokte "UV svetlo koje dolazi od sunca ili lampi za nokte uzrokuje kumulativno oštećenje DNK kože i može dovesti do preranog starenja, pa čak i raka kože. Ako želite da utvrdite razliku uzmeđu unutrašnjeg i spoljašnjeg starenja na vašoj koži, samo uporedite kožu na vašim grudima i licu. Koža je iste starosti - razlikuje se samo u količini izlaganja suncu. Dakle, za optimalno zdravlje kože nosim kremu za sunčanje širokog spektra SPF 30+ 365 dana u godini", kaže Fejn Frej. Kreme za ruke s vazelinom

foto: Shutterstock

"Ne koristim kreme za ruke s vazelinom jer su previše masne. Umesto toga odaberem nešto s glicerinom - to je super hidratantno, ali nije masno, tako da možete odmah da nastavite da koristite ruke", savetuje Debra Dželimen, a prenosi hrvatski Index. Lanolin "Izbegavam kreme za ruke s lanolinom koji se dobija iz ulja ovčje vune. Povezan je s alergijskim kontaktnim dermatitisom kod 2,3 odsto ljudi, uključujući i mene; ruke me peckaju i ostavlja kožu crvenom i nadraženom, posebno kada je suva i ispucala, a kožna barijera ugrožena", objašnjava Cipora Šejnhaus.

Gel nokti

foto: Shutterstock

"Trajni lak, kao i postupak njegovog uklanjanja, isušuje i oštećuje ploču nokta, što dovodi do stanjivanja, slabljenja, cepanja i lomljenja noktiju. Njegovo korišćenje s vremena na vreme je sigurno, ali stavljanje novih gelova svake dve nedelje nije idealno za vaše nokte. Iako ostavljaju sliku savršenih noktiju i do dve nedelje, vašim noktima ne čine nikakvu uslugu", kaže Cipora Šejnhaus. Deterdžent za pranje posuđa "Jaki deterdženti i sapuni - poput onih za pranje posuđa - izvuku dragocene lipide kože i oštećuju kožnu barijeru", smatra Sintija Bejli. Tradicionalno dezinfekcijsko sredstvo "Izbegavam tradicionalni dezinficijens za ruke jer je to uglavnom alkohol i može jako da isuši kožu. Umesto toga radije perem ruke hidratantnim sapunom ili koristim sredstvo za čišćenje ruku koje ima hidratantnu podlogu", kaže Suzan Bard za The Healthy.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs