Osim što su ukusne, jagode su moćan saveznik zdravlja, a malo ko zna koje sve tegobe mogu da ublaže. Pored toga, jedna porcija od 8 jagoda, ima samo 50 kalorija, pa je ovo voće pravi čuvar vitke linije.
Dobar su izvor vlakana - jednim obrokom osiguravaju 16 odsto preporučenih dnevnih potreba. Ona deluju blagotvorno na probavni sistem, snižavaju holesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od karcinoma debelog creva.
Jagode su odličan izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
Folna kiselina je u vodi topiv vitamin B-9, važan u stvaranju krvi i učestvuje u metabolizmu aminokiselina. Nedostatak tog vitamina izaziva malaksalost i anemiju, a nedovoljan unos folata ujedno povećava rizik od karcinoma debelog creva. Folna kiselina je sintetički oblik folata koji se može uzimati u obliku vitaminskog dodatka ili hrane obogaćene tim vitaminom. Kada se nalazi u hrani kao prirodan sastojak, naziva se folat, a najviše ga sadrže jagode, pomorandže, zeleno lisnato povrće.
Vitamin C iz hrane deluje kao snažan antioksidans koji smanjuje rizik nastajanja nekih vrsta karcinoma: usta, ždrela, želuca, debelog creva i pluća. Pored toga, pomaže u jačanju obrambenog mehanizma, ali pomaže i u otklanjanju stresa.
Utvrđeno je da samo osam jagoda ima više vitamina C od jedne pomorandže.
Antioksidansi osiguravaju organizmu zaštitu uništavajući slobodne radikale, koji oštećuju ćelije i doprinose nastanku karcinoma i srčanih oboljenja.
Jagode su četvrte po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata, pa zato redovnom primenom značajno usporavaju proces starenja.
Evo šta sve leči ovo moćno voće:
Regulišu šečer u krvi
Istraživanja su pokazala da jagode pomažu pri regulisanju šećera u krvi. Samo jedna šolja dnevno može da igra veliku ulogu u prevenciji bolesti krvi.
Imaju antiupalno dejstvo
Zahvaljujući ovom svojstu, jagode mogu sa ublaže razne bolove.
Regulišu krvni pritisak i holesterol
U jednoj porciji jagoda nalazi se 134 mg kalijuma koji reguliše krvni pritisak i deluje kao zaštita od negativnog dejstva natrijuma. Sadrže elaginsku kiselinu i flavonoide koji pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem. Smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL), koji uzrokuje začepljenje arterija.
Smanjuju rizik od nastanka raka
Flavonoidi koje sadrže u velikim količinama se bore sa malignim ćelijama i sprečavaju njihovo umnožavanje.
Lekari preporučuju kako konzumiranje svežih jagoda, tako i čaj.
Za pripremu su vam potrebne peteljke jagoda, a najbolje bi bilo koristiti one šumske. Šaku peteljki prelijte ključalom vidim, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga čaj je spreman za upotrebu.
Preporučuje se konzumiranje i do 3 puta dnevno.