MOĆNO VOĆE

Niste ni svesni koliko su lekovite: Šaka jagoda dnevno leči ovih 5 bolesti bolje od bilo kog leka!

U jednoj porciji jagoda ima duplo više vitamina C nego što ga ima u pomorandži

Nutricija 06.06.2020. - 16:25h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Osim što su ukusne, jagode su moćan saveznik zdravlja, a malo ko zna koje sve tegobe mogu da ublaže. Pored toga, jedna porcija od 8 jagoda, ima samo 50 kalorija, pa je ovo voće pravi čuvar vitke linije

 

Dobar su izvor vlakana - jednim obrokom osiguravaju 16 odsto preporučenih dnevnih potreba. Ona deluju blagotvorno na probavni sistem, snižavaju holesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od karcinoma debelog creva.

 

Jagode su odličan izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.

 

Folna kiselina je u vodi topiv vitamin B-9, važan u stvaranju krvi i učestvuje u metabolizmu aminokiselina. Nedostatak tog vitamina izaziva malaksalost i anemiju, a nedovoljan unos folata ujedno povećava rizik od karcinoma debelog creva. Folna kiselina je sintetički oblik folata koji se može uzimati u obliku vitaminskog dodatka ili hrane obogaćene tim vitaminom. Kada se nalazi u hrani kao prirodan sastojak, naziva se folat, a najviše ga sadrže jagode, pomorandže, zeleno lisnato povrće.

 

Regulisaće probavu, smiriti creva i redukovati kilograme:Jedna šolja napitka od ove čudesne biljke rešiće vas svih muka!

foto: Shutterstock

Vitamin C iz hrane deluje kao snažan antioksidans koji smanjuje rizik nastajanja nekih vrsta karcinoma: usta, ždrela, želuca, debelog creva i pluća. Pored toga, pomaže u jačanju obrambenog mehanizma, ali pomaže i u otklanjanju stresa.

 

Utvrđeno je da samo osam jagoda ima više vitamina C od jedne pomorandže.

 

Antioksidansi osiguravaju organizmu zaštitu uništavajući slobodne radikale, koji oštećuju ćelije i doprinose nastanku karcinoma i srčanih oboljenja. 

 

Jagode su četvrte po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata, pa zato redovnom primenom značajno usporavaju proces starenja.

 

Evo šta sve leči ovo moćno voće: 

 

Regulišu šečer u krvi

 

Istraživanja su pokazala da jagode pomažu pri regulisanju šećera u krvi. Samo jedna šolja dnevno može da igra veliku ulogu u prevenciji bolesti krvi. 

 

Imaju antiupalno dejstvo

 

Zahvaljujući ovom svojstu, jagode mogu sa ublaže razne bolove.

Regulišu krvni pritisak i holesterol

 

U jednoj porciji jagoda nalazi se 134 mg kalijuma koji reguliše krvni pritisak i deluje kao zaštita od negativnog dejstva natrijuma. Sadrže elaginsku kiselinu i flavonoide koji pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem. Smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL), koji uzrokuje začepljenje arterija.

 

Smanjuju rizik od nastanka raka

 

Flavonoidi koje sadrže u velikim količinama se bore sa malignim ćelijama i sprečavaju njihovo umnožavanje.

 

Lekari preporučuju kako konzumiranje svežih jagoda, tako i čaj.

 

Za pripremu su vam potrebne peteljke jagoda, a najbolje bi bilo koristiti one šumske. Šaku peteljki prelijte ključalom vidim, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga čaj je spreman za upotrebu. 

 

Preporučuje se konzumiranje i do 3 puta dnevno.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...