REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Tiamin je vitamin koji igra ključnu ulogu u zaštiti od korone, pokazalo istraživanje: U ovim namirnicama ga ima najviše!

Kako bi se telo na pravi način zaštitilo od virusa korona, obezbedte mu dovoljnu količinu vitamina B1

Fitnes & Nutricija
21:15h Autor:
Tiamin je vitamin koji igra ključnu ulogu u zaštiti od korone, pokazalo istraživanje: U ovim namirnicama ga ima najviše!
Foto: Shutterstock

Tiamin, aneurin ili vitamin B1 predstavlja jedan od vitamina B grupe koji su rastvorljivi u vodi i učestvuju u mnogim metaboličkim procesima u organizmu.

Poznato je da je deficit vitamina B1 vrlo čest kod pacijenata koji boluju od mnogih plućnih bolesti. Nedavno istraživanje je pokazalo povezanost nedostatka ovog vitamina i obolevanja od korona virusa.

Ukoliko se telu ne obezbedi dovoljna količina ovog vitamina, imunitet slabi, a organizam postaje ranjiviji i manje otporan. Pored vitamina D i C, timian igra ključnu ulogu u borbi protiv svih infektivnih bolesti. Ovu tezu su potvrdili mnogi lekari i sprovedena istraživanja.

Vitamin B1 smanjuje rizik od srčanih oboljenja, neuroloških poremećaja, dijabetesa, bori se protiv depresije i lošeg raspoloženja. Povoljno deluje na funkcionisanje nervnog sistema i na imuni sistem.

Evo kako se nedostatak ovog vitamina manifestuje:

Nedostatak vitamina B1 dovodi do slabosti, umora, psihoza i oštećenja nerava. Veliki deficit vodi ka oštećenju mozga, srčanih mišića i respiratornih organa.

U ovim namirnicama ga ima u izobilju:

Vitamina B1 se nalati u kvascu (hleb, kvasna peciva, pivo), mekinjama, nerafinisanim žitaricama, mahunarkama, pirinču, mesu, jajima, orašastim plodovima, mleku, kupusu, spanaću, krompiru i raznim drugim vrstama voća i povrća. Često se proizvodi od brašna obogaćuju vitaminom B1.

Preporučena dnevna doza ovog vitamina:

  • Muškarci 14 godina i stariji : 1.2mg
  • Žene 14 godina i starije: 1.0mg

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs