Provereno deluje

Da sprečimo prejedanje za vreme izolacije: 13 namirnica koje ubijaju apetit!

Šta radimo za vreme izolacije - jedemo

Fitnes & Nutricija
Autor:
Da sprečimo prejedanje za vreme izolacije: 13 namirnica koje ubijaju apetit!
Foto: Shutterstock

Postoje namirnice koje su izuzetno korisne i dobre za vaše telo, a pri tome suzbijaju apetit. Ako ih uvrstite u svoju ishranu, nećete stalno osećati glad:

1. Crvena riba

Crvena riba sadrži puno belančevina i korisnih omega-3 masnih kiselina, a takva kombinacija hranljivih sastojaka omogućava da duže ostanete siti. Crvena riba je nesumnjivo vrlo korisna za zdravlje, pošto smanjuje opasnost od gojenja, dijabetesa i srčanih oboljenja.

2. Avokado

Avokado je sjajan izvor korisnih masnih kiselina, a oleinska kiselina koju sadrži produžava osećaj sitosti, što omogućava da konzumirate manje kalorija u narednim obrocima.

Kalifornijski istraživači su eksperimentalno utvrdili da oni koji svakodnevno jedu avokado, tokom tri sata nakon obroka imaju čak 40 % manju potrebu za hranom.

3. Kafa

Kafa sadrži kofein, koji pomaže u sagorevanju kalorija i razgrađivanju masti. Pored toga, kafa suzbija apetit. Ukoliko popijete kafu 0,5-4 sata pre jela, imaćete manji osećaj gladi.

Dijete za mršavljenje obično preporučuju dve šoljice crne kafe, koje ukupno sadrže oko 200 mg kofeina. Ipak treba imati na umu da ta doza zavisi od vašeg zdravlja i mogućih neželjenih efekata.

4. Čia semenke

Pošto ova semena apsorbuju dosta vode, odmah nakon sto dospevaju u želudac, kod čoveka se stvara osećaj sitosti. Konzumirati ove semenke znači brzo i efikasno mršaviti bez štete po zdravlje, jer u sebi sadrže sve neophodne vitamine i hranljive sastojke. Nestaje želja za nezdravom hranom, što takođe, nije zanemarljivo.

Čia semenke mogu da apsorbuju 11-12 puta više vode od sopstvene mase. Time će vam ispuniti želudac i stvoriti osećaj sitosti. Takođe smanjuju apetit.

5. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži više vrsta zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, a takođe vitamine i polifenole, tako da blagotvorno utiče na metabolizam i zdravlje uopšte.

Kokosovo ulje takođe potpomaže sagorevanje kalorija i doprinosi topljenju masnih naslaga na stomaku. Osim toga, umanjuje apetit. Istraživanja su pokazala da su ljudi, čiji je obrok sadržao kokosovo ulje, pojeli tokom dana 256 kalorija manje nego obično. Naravno, kokosovo ulje je ipak vrsta masnoće, tako da njime ne treba prelivati hranu. Dovoljno je da njime zamenite neku drugu vrstu ulja koje koristite za kuvanje.

6. Jaja

Jaja su jeftin i hranljiv izvor kvalitetnih belančevina, a takođe doprinose osećaju sitosti. Istraživanja su pokazala da će vam jaja za doručak pomoći da u toku dana konzumirate manje kalorija i tako smanjite težinu.

Tokom eksperimenta, ljudi na niskokaloričnoj dijeti podeljeni su u dve grupe: jedni su izjutra jeli jaja, a drugi namirnice koje se obično jedu za doručak, poput tosta. Pokazalo se da su oni koji su jeli jaja smršali za 65% više od druge grupe.

7. Ljute papričice

Ljuta paprika sadrži supstancu kapsaicin, koji umanjuje apetit i pomaže u sagorevanju masti. Prema istraživanju, samo jedan gram crvene feferone u porciji smanjuje apetit, potiskuje osećaj gladi i doprinosi smanjenju težine.

Međutim, to ne utiče na ljude koji stalno jedu ljuto jer se kod njih razvija neka vrsta tolerancije na kapsaicin. Nemojte svakodnevno dodavati ljute papričice u jelo, ako želite da na vas deluju kao sagorevači masti.

8. Spanać

Spanać sadrži tilakoide, koji povećavaju nivo leptina – hormona koji reguliše metabolizam i kontroliše osećaj gladi. Tilakoidi suzbijaju apetit, što dovodi do gubitka težine. Za postizanje takvog efekta, dovoljno je jesti 100 g spanaća na dan.

9. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži dve supstance koje pomažu mršavljenju: kofein i katehin (naročito EGKG). Prvi pomaže sagorevanju masti i potiskuje apetit, dok drugi ubrzava metabolizam i takođe pomaže da se oslobodite sala.

Spoj ove dve supstance u ekstraktu zelenog čaja pomaže organizmu da efikasno sagoreva kalorije. Istraživanja su pokazala da je konzumiranje kofeina i EGKG povećava sagorevanja kalorija za 4%. Preporučena doza zelenog čaja za mršavljenje iznosi 250-500 mg na dan.

10. Sočivo

Sočivo je vrlo korisna namirnica jer sadrži mnogo folne kiseline, gvožđa, kalijuma, tiamina (vitamina B1) i mangana.

Osim toga, ima puno belančevina i vlakana, koji pomažu da se efikasno borite protiv gladi. Veoma je hranljivo, iako ima vrlo malo kalorija. Pored toga, lakše se priprema od većine mahunarki.

11. Đumbir

Gingerol, supstanca koju sadrži svež koren đumbira, doprinosi smanjenju težine. Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje gingerola dopinosi mršavljenju, a takođe kontroliše nivo leptina (hormona koji reguliše potrebu tela za energijom) i na taj način obuzdava apetit.

12. Ovsena kaša

Ovde se ne radi o kupovnim instant cerealijama, već o sasvim običnoj ovsenoj kaši. Ona sadrži mnogo vlakana, koje će vam omogućiti da dugo ostanete siti.

Prema istraživanjima, oni koji doručkuju ovsenu kašu manje osećaju glad i za ručak unesu 31% manje kalorija, od onih koji su jeli kornfleks.

13. Prirodni jogurt

Prirodni jogurt je bogat belančevinama, koje dobro zasićuju, a sadrži i probiotičke bakterije koje su vrlo korisne za varenje. Punomasni jogurt zapravo umanjuje rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Imajte na umu da nemasni jogurt obično sadrži vrlo mnogo šećera i zato ga treba izbegavati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs