Verovali ili ne

Evo šta se dešava ako se predozirate zdravom hranom: 6 supernamirnica koje morate pažljivo jesti!

Evo šta se može desiti ako se predozirate zdravom hranom

Fitnes & Nutricija
12:58h Autor:
Evo šta se dešava ako se predozirate zdravom hranom: 6 supernamirnica koje morate pažljivo jesti!
Foto: Shutterstock

Umerena ishrana je krljuč zdravlja. Ukoliko pazite na zdravlje, hranite se raznovrsno, ali umereno. To je savet svih nutricionista.

Evo šta se može desiti ako se predozirate zravom hranom:

1. Ako previše jedete sveže šargarepe u telu će se taložiti beta-karoten koji uzrokuje karotenemiju, bolest koja važu kožu boji u žućkasto. Postepeno nestaje kako se karoten prerađuje u telu i nema veće štete sem tog neobičnog tona kože.

2. Kombuča - Kinesko piće koje je osvojilo svet jer povećava dobre bakterije u crevima. Međutim, kombuča sadži i jedinjenje koje se naziva fodmap, nusproizvod fermentacije kvasca koji , ako se konzumira u velikim količinama, može prouzrokovati nadimanje i probavne smetnje.

3. Previše vode može stvoriti neravnotežu eloktorlita što dovodi do prekomernog rada bubrega. U ekstremnim slučajevima može doći do nakupljanja vode u mozgu, što povećava pritisak na lobanju. Iako su veoma retka oba slučaja mogu da se jave kod sportista koji imaju kompulzivnu potrebu da se rehidriraju i kod bubrežnih bolesnika.

4. Avokado sadrži vlakna i veliku količinu vitamina. Takođe pomaže pri smanjenju lošeg holesterola, ali i održava ćelije zbog visokog sadžaja mono zasićenih mastil. Ali mast ostaje mast. Jedan avokado sadrži 240 kalorija, što je otprilike 10% do 20% čovekovog idealnog unosa kalorija. Prevelik unos kalorija dovodi do začepljenja arterija. Mera je pola ili jedan avokado dnevno.

5. Cvekla je sjajan izvor vitamina i minerala. Sadrži i mnogo azotnih oskida koje vaše telo pretara u nitrate koji pomažu pri snižavanju krvnog pritiska. Oni se zatim pretvaraju u nitozamine koji se takođe nalaze u mesu, što znači da mogu povećati šansu za razvoj bolesti. Zbog toga bi bilo najbolje da izbegavate veliki unos kombinacije cvekle i crvenog mesa.

6. Čia semenke su kvalifikovane kao superhrana zbog omega 3 masnih kiselina koje poseduju. Međutim, da biste dobili te omega 3 masne kiseline morate da pojedete oko 100 grama čia semenki. A 100 grama čia semenki sadrži oko 500 kalorija, što je približno isto kao jedan hamburger na kiosku brze hrane.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs