RIZNICA ZDRAVLJA

Jačaju imunitet, čuvaju zdravlje srca i disajnih puteva: 8 razloga zašto rotkvice moraju da se nađu na vašoj trpezi!

Verujemo da niste ni svesni koliko su rotkvice dobre za zdravlje

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Rotkvice su prvo gajene u Kini, ali su pronašle svoj put do drugih delova sveta. U sebi kriju velike benfite za zdravlje čitavog organizma, pa se često nazivaju I superhranom.

 

100g rotkvica sadrži 15 kcal, 233 mg kalijuma, 39 mg natrijuma, 3,4 g ugljenih hidrata, 1,6 g dijetetskih vlakana, 0,7 g proteina.

 

Crvena boja rotkvice dolazi od pigmenta antocijana, snažnog antioksidansa odličnog za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i očuvanje zdravlja srca. Antocijan u ovom povrću ima još jednu bitnu ulogu - smatra se efektivnim u borbi protiv kancera.

 

Rotkvice su bogate vitaminima i folnom kiselinom. Vitamini su odlični za kožna oboljenja, a poboljšavaju i funkcionalnost jetre i žučne kese.

 

1. Čuvaju srce

 

Redovna upotreba smanjuje nivo holesterola, ali i krvnog pritiska. Bogate su kalijumom koji olakšava protok krvi.

 

Prava vitaminska bomba: Ovaj domaći sok jača imunitet, ali evo ko ne sme da ga pije! (RECEPT)

foto: Profimedia

2. Neguju kožu

 

Zbog velike količine vitamina C, fosfora, cinka, vitamina B i antioksidanasaodlične su za zdrav I blistav izgled kože. U najvećoj meri doprinose hidriranju kože, zbog velikog udela vode koji se nalazi u rotkvicama. Osim toga, pomažu u obnavljanju suve i uspucale kože.

 

3. Jačaju imunitet

 

Rotkvice imaju mnogo benefita, ali uticaj na imuni sistem jedan je od najvažnijih. Unošenjem pola šolje rotkvica dnevno, u salati ili kroz užinu, unećete 15% preporučene dnevne doze vitamina C.

Imaju moć da regenerišu čak I bela krvna zrnca, što je ključno u borbi sa svakom bolešću, od obične prehlade, do raka.
 

Zbog velikog sadržaja vitamina C, unos rotkvice pomaže u pretvaraju sala u energiju I tako pomaže u održavanju I vitke linije.

 

4. Čuva zdravlje bubrega

 

Zbog diuretičkih svojstava pogoduju bubrezima. One efikasno izbacuju nakupljene toksine, a zbog dezinfekcionih svojstava pomažu u sprečavanju upale bubrega, kao i stavranja kamena, a ujedno smanjuje i rizik od nastanka raka.

5. Leče urinarne infekcije

 

Kao što smo rekli, odličan su diuretik, te pospešuju i lučvanje tečnosti, što je od izuzetne važnosti kod urinarnih infekcija.

 

6. Obezbeđuej bolji rad digestivnog trakta

 

Zbog visokog udela vlakana, pravi su saveznik digestivnih organa. One pomažu kod lošeg varenja, a uspešno rešavaju I problem zatvora I lenjih creva. One imaju I tu moć da obnove narušenu crevnu floru, usled raznih dijeta i nepravilne ishrane.

 

7. Ublažavaju siptome astme i bronhitisa

 

Rotkvice mogu da pomognu kod uklanjanja zagušenja u respiratornom sistemu, kao i iritacije nosa, grla i pluća, izazvanih prehladom, infekcijama, alergijom i drugim uzrocima.

Bogate su vitaminima, te štite respiratorni sistem od infekcija.

8. Moćne u snižavanju rizika od najtežih bolesti kao što je rak

 

Zbog visokog sadržaja vitamina C, folne kisleline i antocijanina, rotkvice su povezane sa lečenjem više tipova kancera - raka debelog creva, bubrega, stomačnog i kancera usta.
Rotkvice pripadaju familiji kupusnjača koja je poznata po antioksidantnim svojstvima.

Dalje, rotkvice sadrže izotiocijanat koji menja genetske puteve kancerogenih ćelija, uzrokovajući njihovo uništenje i sprečavajući razmnožavanje ćelija.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs