HRANA ZA MOZAK

Izlečite nervozu: Ove namirnice podižu raspoloženje do maksimuma!

Ove namrnice će učiniti da zaboravite na nervozu i loše raspoloženje, a dobro će nam doći u ovom periodu

Nutricija
21:51h Autor:
Foto: Shuterstock

Naučnici kažu da se promenom ishrane menja i raspoloženje. Hrana nije samo “gorivo” za organizam – ona hrani i um, što utiče na to kako se osećamo. Ova veza između hrane i raspoloženja se još uvek istražuje, ali se pouzdano zna da određene namirnice pozitivno utiču na to kako smo raspoloženi.

Banane


Banane imaju veliku moć popravljanja raspoloženja, s obzirom na to da sadrže: vitamine B6, A i C, vlakna, triptofan, kalijum, fosfor, gvožđe, proteine i zdrave ugljene hidrate. Kada jedete bananu, brzo dobijate energiju od fruktoze koja istovremeno sprečava povećanje šećera u krvi, te eventualni pad raspoloženja. Ugljeni hidrati pomažu apsorbovanje triptofana u mozgu kojeg vitamin B6 pretvara u serotonin, hemikaliju koja pomaže u podizanju raspoloženja.

 

Banane sadrže i visok nivo kalijuma. Iako kalijum nije u direktnoj vezi sa raspoloženjem, on je potreban za regulisanje tečnosti i pravilan rad mišića što nam omogućava da se osećamo svežije. I, na kraju, ova voćka sadrži i visok nivo gvožđa, što je od ključnog značaja za proizvodnju energije i borbu protiv umora.

Orasi


Orasi sadrže pregršt komponenti koje doprinose dobrom raspoloženju, uključujući omega-3 masne kiseline, vitamin B6, triptofan, proteine i folnu kiselinu. Viši nivo omega-3 masnih kiselina u krvi se povezuje sa boljim raspoloženjem i nižom stopom depresije. Većina stručnjaka preporučuje da se dnevno unosi jedan gram omega-3 masnih kiselina, a tu količinu ćete dobiti ako pojedete 30 grama orasa.

Semenke suncokreta


One su odličan izvor folata i magnezijuma, dve supstance koje igraju značajnu ulogu u regulisanju i podizanju raspoloženja. Magnezijum, pored ove, igra bitnu ulogu i u stotinama drugih telesnih funkcija. Manjak ovog minerala u organizmu je često odgovoran za osećaj umora, nervoze i anksioznosti.

 

Folat (poznat je i pod nazivima folna kiselina i vitamin B9) vitamin B kompleksa koji je u bliskoj vezi sa funkcijama nervnog sistema. Nedostatak ovog vitamina u organizmu može dovesti do razdražljivosti, depresije i nesanice.

 

Tamna čokolada


Čokolada sadrži niz supstanci koje podižu raspoloženje, uključujući masnoće, šećer, kofein, feniletilamin, flavonole, teobromin i triptofan. Kofein i teobromin su prirodni stimulansi koji se mogu pronaći u čokoladi. Uz šećer i masnoću, ove dve supstance obezbjeđuju brzi “rast” raspoloženja i energije. Osim toga, čokolada sadrži i druga jedinjenja koja podižu raspoloženje: triptofan, tiramin i magnezijum. Iako se mogu naći i u drugim namirnicama, čokolada ima prednost zbog ukusa. Ipak, ne treba preterivati. Red tamne čokolade dnevno je sasvim dovoljno da vam popravi raspoloženje.

Jaja


Možda nikada ne biste pomislili, ali tvrdo kuvna jaja utiču na raspoloženje. Već odavno je poznato da su bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, a pored toga jaja sadrže i veliku količinu vitamina B12 (riboflavin) kao i B2, B5 i D. Takođe, jedno kuvano jaje sadrži više od 20 odsto preporučene dnevne doze triptofana.

 

Iako su ugljeni hidrati ključni za pretvaranje triptofana u serotonin, proteini igraju veliku ulogu u celom procesu. Uravnotežena ishrana koja uključuje kvalitetne proteine, koje ćete naći u jajima, pomaže ravnotežu sećera u krvi, te sprečava emocionalne uspone i padove. Osim toga, vitamin B12 ima značajnu ulogu u proizvodnji energije, te pomaže kod ublažavanja problema sa pamćenjem i simptoma depresije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...