nARODNI LEK

Da biste se opustili i smirili, pred spavanje popijte ovo: Reguliše krvni pritisak, umiruje mozak i dušu! (RECEPT)

Dok traje pandemija korona virusa, najvažnije je ostati smiren, redovno spavati, imati kvalitetan san i dobru ishranu

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Valerijana je biljka iz porodice bazgovki koja se smatra biljnim sedativom i anksiolitikom. Njeno ime dolazi od latinske reči valere, koja znači "biti snažan", "biti dobro".

 

Reč je o biljki koja raste na vlažnim livadama u Evropi i Aziji. Da njen cvet i koren imaju umirujući efekt na ljude, poznato je već od 15. veka. Nekad su se od valerijane pripremali čajevi, a danas se mogu nabaviti i tinkture.

 

Osim što deluje smirujuće na središnji nervni sistem ljudi, veruje se da valerijana reguliše rad srca, pojačava izlučivanje žuči, smanjuje grčenje mišića, a pomaže i kod nesanice. U narodnoj medicini preporučuje se i kod napada migrene, hroničnog umora ili kao pomoć kod odvikavanja od pušenja.

 

Osim što u nekim situacijama može sniziti krvni pritisak, njeno korištenje nema drugih ozbiljnijih nuspojava. Ipak, s valerijanom ne treba preterivati, a posebno je važno da se ne konzumira u kombinaciji s drugim sedativima ili hipnoticima.



Ako želite da se opustite, skuvajte čaj od valerijane:

 

Sastojci za čaj od valerijane:


2,5 grama sušenog čaja od valerijane
250 ml vruće vode

Priprema:


Čaj od valerijane prelijte vrućom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Procedite i polako popijte čaj.

 

Upozorenje:


Ne preporučuje se ispijanje više od tri šoljice čaja od valerijane dnevno. Potpuno je siguran za konzumaciju u trajanju od 28 dana, nakon toga napravite pauzu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...