Želja za lepim izgledom

Prvi čovek Tvitera svesno gladuje: Evo šta je milijardera nateralo da jede samo jednom dnevno!

Hit dijeta u Silicijumskoj dolini

Nutricija
Autor:
Foto: AP / Francois Mori

Kada je izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi obelodanio svoju rigoroznu "wellness" rutinu prošlog marta, odnosno svoju naviku da jede jedan obrok dnevno, a ponekad da ne unosi hranu ceo vikend, izazvao je priličnu pažnju javnosti.

Tada je rekao da mu takozvani povremeni post pomaže da se usredsredi i da je to za njega "bila nova dimenzija".

Prošle nedelje, Dorsi je ažurirao saznanja javnosti o svojim kontroverznim navikama posta. Ovih dana, Dorsi jede "sedam obroka svake nedelje, samo večeru", što verovatno znači da vikendom više ne preskače hranu.

Prema njegovim ranijim svedočenjima, večera za Dorsija je "zaista veliki obrok" koji se sastoji od proteina poput ribe, piletine ili odrezaka i "puno zeleniša", uključujući salatu od rukole ili spanaća, špargli ili klica.

"Zatim za dezert pomešam različite bobice, možda malo tamne čokolade", rekao je Dorsi.

Ako se u potpunosti odreknete hleba, vaš organizam će pretrpeti ovih 8 promena!

foto: EPA / Caroline Blumberg

Iako je "povremeni post" u kojem jedete tokom šest do osam sati, a ostatak dana postite u Silicijumskoj dolini postao trend, kao i među brojnim slavnim ličnostima poput Dženifer Aniston, još uvek nije sprovedeno dovoljno istraživanja da bi se utvrdilo bilo da je ovakva dijeta održiva ili dugoročno zdrava.

Stručnjaci su saglasni da post koji traje duže od 12 sati može biti opasan, posebno za osobe koje imaju specifična zdravstvena stanja ili uzimaju određene lekove, podaci su američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.

Dorsi je takođe rekao da pokušava da meditira dva sata svakog dana. Prema navodima iz 2018. godine, on praktikuje drevni oblik meditacije nazvan "vipassana", koji je "izuzetno bolan i zahtevan fizički i mentalni rad". Taj oblik meditacije zahteva da ljudi sede prekrštenih nogu 30 do 45 minuta bez pomeranja.

Dorsi nije jedini milijarder koji ima neuobičajene prehrambene navike. Suosnivač Epla Stiv Džobs nekada je postio, i jeo bi samo voće, orašaste plodove, semenke i žitarice. Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts pojeo bi paketić hrane u prahu u prvim danima nakon osnivanja kompanije, jer nije želeo da troši vreme na obedovanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...