Pravi savet

Hašimoto ili oboljenje štitne žlezde: Samo na ovaj način možete da vratite telo na pravi put!

Hašimotova bolest je hronični oblik tiroiditisa za koji je karakteristična upala štitne žlezde izazvana autoimunim uzrocima. Otrkio ju je japanski lekar Hašimoto pre više od 100 godina. Nažalost, Hašimotov tiroiditis je česta pojava u Srbiji

Fitnes & Nutricija
11:50h Autor:
Hašimoto ili oboljenje štitne žlezde: Samo na ovaj način možete da vratite telo na pravi put!
Foto: Shutterstock

Tipični simptomi ove bolesti uključuju umor, debljanje, proređenu kosu, bolove u zglobovima i mišićima. Razmotrićemo nekoliko efikasnih koraka za smanjenje stepena uticaja ove bolesti, kao i za njenu prevenciju.

Zdrava creva, zdravo telo

Creva su centar našeg imunog sistema. Nažalost, većina stanovništva ne poštuje sopstveno telo pa jede masno, rafiniranu hranu. Očigledno nas takva hrana goji, ali može i da izazove sindrom propusnih creva!

Sluz tankog creva koja se sastoji od malih pora (kanala) koji apsorbuju hranljive materije iz hrane, poput glukoze i aminokiselina.

Neadekvatnom hranom, nepravilno svarena hrana proširuje ove pore, što izaziva apsorpciju velikih čestica hrane u krvi.

U ovom trenutku, imuni sistem daje zaštitni odgovr na strana tela. Tu počinju alergije. Vremenom, uz stalno izlaganje takvim česticama, imunološki sistem postaje hiperaktivan, što rezultira razvojem autoimunih bolesti.

Da biste sprečili ili preokrenuli destruktivni proces, važno je za početak eliminisati ovu hranu:

Gluten i mlečnu hranu. Opasna tačka kod Hašimotove bolesti je da gluten ima sličnu strukturu proteina, kao što je tkivo štitne žlezde. Pri produženom izlaganju glutenu u organizmu, imunološki sistem na kraju napada sopstvenu štitnu žlezdu. Stoga pacijenti sa Hašimotovom bolešću moraju da iz ishrane isključe brašno, ali i žitarice.

Oni treba da jedu velike količine biljne hrane, kao i omega 3 masne kiseline (avokado i laneno seme). Kurkuma je opšte poznata kao protivupalni začin koji smanjuje nivo kortizola u krvi.

Ako budete sledili ove smernice, brzo ćete telo dovesti u normalu. Imunom sistemu treba vreme da se reši svih antitela koja deluju protiv štitne žlezde. Međutim, ako se pridržavate ovih pravila ishrane, nakon mesec dana ćete videti kako vam se zdravstveno stanje poboljšalo.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs