Peršunje najpopularniji začin na svetu, a može se pronaći skoro u svakom supermarketu tokom cele godine.

Ima delikatesni i osvežavajući ukus i prelepo lišće svetlozelene boje, zbog čega je nezamenljiv kao začin ili ukras za jelo.

Toliko smo navikli na peršun, da često i ne razmišljamo o tome, da ovo nije samo začin, nego i biljka, koja ima visoke nutritivne vrednosti i lekovita svojstva.

Evo koje sve koristi možete imati od ove biljke:

Smanjuje rizik od nastanka raka dojke

Prema studiji iz 2017. godinee, apigenin, prirodna supstanca koja se nalazi u peršunu, predstavlja vrstu leka koji smanjuje rizik od nastanka raka, a preporučuje se i konzumacija i onima koji se već bore sa ovom opakom bolešću. Naročito je učinkovit kod osoba koji su oboleli od raka dojke.

Ovu vežbu svaka žena mora znati: Ublažava menstrualne bolove, olakšava porođaj, jača karlicu! (VIDEO)

shutterstock-641348200.jpg
Foto: Shutterstock

Peršun obiluje antioksidansima, popit vitamina C, A i E, koji su odlični saveznici u smanjenju upala. "Ova biljka smanjuje rizik od nastanka artritisa", tvrdi doktor Brunilda Nazario.

"Takođe je odličan izvor flavonoida, antioksidanata koji pomažu u smanjenju rizika od mnogih hroničnih bolesti, uključujući rak, aterosklerozu, Alchajmerovu bolest i Parkinsonovu bolest", dodaje on.

Smanjuje bore i uspešno se bori protiv prvih znakova starenja

Konzumiranje peršuna ima veliki broj koristi kožu. S obzirom da je bogat vitaminom C, koji potpomaže proizvodnjukolagenajasno je da je pravi spas za kožu čiji izgled je narušen. Redovna konzumacija poboljšava strukturu kože i zaštitnu barijeru.

Jača kosti

Deset grančica peršuna dovoljno je da unesete dovoljnu dnevnu dozu vitamina K, kažu stručnjaci. Ovaj vitamin je zadužen za dobro stanje kostiju.

Pomaže da digestivni trakt radi kao sat

Umirićete stomakuz pomoć ove čudotvorne biljke. "Pomaže u otklanjanju nadimanja", kaže doktor Nazaro. Jedna šolja čaja od peršuna pred spavanje će vas osloboditi svih problema.

Veliki broj žena pati od sindroma policističnih jajnika: Rešite ovaj poremećaj na potpuno prirodan način!

Osvežava dah

shutterstock-426398653.jpg
Foto: Shutterstock

Ublažava upalu bešike

Ova biljka je jednako učinkovita kao i lekovi. Ukoliko imate upalu bešike, uvrstite peršun u ishranu.

Uspešno se bori protiv srčanih bolesti

Sirovi peršin sadrži folat, važan vitamin B, što ga čini kandidatom za sprečavanje srčanih problema. "Folati su uključeni u održavanje normalnih nivoa homocisteina aminokiselina, što je od izuzetne važnosti imajući u vidu da su povišeni nivoi povezani sa kardiovaskularnim bolestima", kaže doktorka Karolina Guizar.

Štiti oči

"Peršun je izvor vitamina A, a unos dovoljne količine ovog vitamina, osigurava optimalno zdravlje očiju, sprečavajući suvoću i pojavu katarakte".

5 načina za otkrivanje raka: Promene koje možete sami da primetite!

(stil.kurir.rs)

Ova biljka je mnogo više od lepe dekoracije na tanjiru

Ova biljka je mnogo više od lepe dekoracije na tanjiru