KOrisno je znati

Koji način pripreme jaja je najzdraviji: Samo ovako ćete izvući sve hranljive materije i izbeći holesterol!

U suprotnom se gube vitamini i minerali, a aktivira štetni holesterol

Nutricija 19.08.2019. - 10:53h Autor: Stil / zadovoljna.hr
Foto: Profimedia

Jaje na oko, tvrdo kuvano, omlet, poširano? Ovi i brojni drugi načini pripreme jaja redovno se nalaze na našim jelovnicima, ali koji je od njih zaista najzdraviji i pruža najbolje od bogatstva ove svakodnevne namirnice, odnosno osigurava unošenje svih vitamina i minerala iz jaja u naš organizam?

Prema istraživanju objavljenom u The Journal od Nutrition, jaja će najbolje sačuvati svoju hranljivu vrednost ako se konzumiraju kuvana. Kuvanje jaja ujedno uništava i moguću salmonelu i podiže nivo proteina u njima za čak 40 odsto, zbog čega se i osećamo sitim.

 

Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili jaja na oko, što podrazumeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili masti, smanjuje se nivo vitamina i antioksidanasa u njima, a ujedno se aktivira nivo holesterola, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

 

Pomenuto istraživanje utvrdilo je i da je najbolje pripremati jaja poširanjem, što uključuje ubacivanje belanceta i žumanceta u vruću, ali ne kipuću vodu i kuvanje do 3 minuta. Pritom se preporučuje da u vodu u kojoj ćete poširati jaja nikako ne stavljate so, jer će ona uzrokovati razvodnjavanje belanceta.


Kada je belance potpuno tvrdo, a žumance još tečno i prekriveno tankim slojem koji ga drži "na jednom mestu", znaćete da je jaje gotovo i spremno za konzumaciju.

 

Greške kod kuvanja testenine: Zbog njih ispada slepljena, bezukusna, bljutava!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs