Stručnjaci objašnjavaju

Maslinovo ulje je pravi eliksir zdravlja: Ali ovako nikako ne smete da ga koristite!

Već sigurno znate da je maslinovo ulje odlično za organizam, ali neke primene se ne preporučuju

Nutricija
15:03h Autor:
Foto: Shutterstock

Same masline sadrže brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji imaju protuupalna svojstva. Zahvaljujući njima smanjuju se simptomi astme, artritisa i reume, dok ulje svako jelo čini ukusnim. Međutim, postoje situacije u kojima nije najbolji izbor.

Ulje ne upotrebljavajte ako:

Niste sigurni kakvog je kvaliteta

Pre primene se uverite da se radi o organskom i 100% maslinovom ulju, jer istraživanja tvrde da se čak 80 posto maslinovog, meša sa nekim drugim uljima kako bi se dobilo na količini.

Ukoliko pržite hranu

Maslinovo ulje je jako zdravo za organizam do trenutka dok se ne zagreje na visokoj temperaturi. Zagrevanjem se gube sva nutritivna sojstva, a osim toga ono postaje kancerogeno.

Nutricionista Bridžet Benet kaže kako se maslinovo ulje tokom zagrevanja "raspada", pa samim tim velik broj važnih tvari, poput omega 3 masnih kiselina i antioksidansa, propada u procesu.

Uživanje bez griže savesti: Ovu hranu možete da jedete do mile volje, a da se ne ugojite!

Ako pripremate roštilj

Iako kuvari savetuju da se povrće i meso marinira u maslinovom ulju pre stavljanja na roštilj, nutricionisti se ne slažu. S obzirom da mesu koje se peče na roštilju nije potrebno ikakvo ulje, ovaj korak izbegnite. Jedino što će se desiti je da ulje izgori, uzrokuje plamen, a meso dobije ukus paljvine.

Bolja varijanta je da kada je meso gotovo, tada ga možete lagano premazati maslinovim uljem.

Za pripremu kolača

Proizvođači nekih maslinovih ulja tvrde da se ono može koristiti umesto margarina ili maslaca. Ali vodite računa jer ono ima intenzivan ukus i može da naruši ukus kolača.

Kao preparat za negu kože

Verovatno ste čuli da je maslinovo ulje dobro za problematičnu kožu, da je neguje i hrani. Međutim, njegova upotreba može da dovede do pucanja kože i pogoršanju stanaj kože. Ukoliko imate kožu sklonu pojavi akni, vodite račina, jer će ono samo pogoršati situaciju.

Za kraljevski besprekoran ten: Ove korake za negu lica Megan Markl ne propušta!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...