zamena za šećer

Lekovita slatka trava: Ovih 5 stvari morate znati o steviji!


Ova lekovita biljka ne stimuliše insulin i potpuno je prirodna i neprerađana, ya rayliku od šećera i ostalih zaslađivača

Fitnes & Nutricija
Autor:
Lekovita slatka trava: Ovih 5 stvari morate znati o steviji!
Foto: Shutterstock

Stevija je biljka koja dolazi iz porodice hrizantema koju su plemena Južne Amewrike otkrila još pre dva veka.

Prirodni zaslađivač koji se danas i te kako koristi u ishrani, stigao je iz slatkih supstanci lišća stevije.

Pored toga što je danas nezaobilazan deo prehrambene industrije kao zamena za šećer, stevije se koristi i u lečenju šećernih bolesti, zarastanja rana i visokog pritiska.

Da li je prirodni zaslađivač?

Nastala je iz istoimene biljke koja se u Južnoj Americi odavno koristila kao zaslađivač. Dakle, jeste prirodni, ali ne u potpunosti. Stevija koja se danas može naći u različitim namirnicama dobija se uz pomoć raznih hemijskih procesa. Naime, dodaju joj se aluminijske soli kako bi se prah očistio od boje.

Prednosti stevije

Reč je o biljki koja je 200 puta slađa od šećera, zbog čega su potrebne manje količine, te zbog toga skoro da nema kalorija. Velika prednost je što ne goji, ne dovodi do nastanka karijesa, ne deluje na nivo inzulina u krvi, zato se prepočuje i dijabetičarima.

Koliko je zdrava?

Ako vodite računa te je konumirate u malim količinama, nikako vam ne može škoditi po zdravlje. Međutim, nikako ne uzimajte više od 4 mg na kilogram težine, što bi značilo da ukoliko imate 60 kilograma smete konzumirati do 24 mg dnevno.

U upoređenju s drugim zaslađivačima, preporučena maksimalna doza stevije je veoma mala.

Stevija bi mogla da zameni šećer?

foto: Shutterstock

Da li nas proizvodi sa stevijom činiti vitkim?

Uz pomoć ove biljke možemo da smanjimo unos kalorija. Ali, treba da znate da proizvodi sa stevijom nisu potpuno dijetalni.

S obzirom na to da se proizvodima ne sme dodati puno stevije, obično se dodaje i običnog šećera. Pored toga, ostalo je nejasno da li stevija kao i drugi zaslađivači može da zaustavi apetit ili ga pojača.

U Kini se ova biljka daje samo dobrim ljudima: Evo zašto! (FOTO)

foto: Shutterstock

Da li mogu sa stevijom da se prave kolači?

Kada se prave poslastice od stevije dobija se gorkast ukus koji ne prija baš svakome.

Takođe, šećer testu daje volumen što će kolaču nedostajati osim u slučaju da šećer zamenite nekim drugim sastojcima – npr. mlevenim orasima, masnoćom ili brašnom. Međutim, to su sastojci sa dosta kalorija.

Stevija: Biljka koja leči najopsnije vidove šećerne bolesti i značajno smanjuje težinu!

(Stil.Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs