anti- dijetni trend

Poznati nutricionista počinje borbu protiv dijeta: Ovo su sve opasnosti izgladnjivanja!

Poznata nutricionistkinja je započela borbu protiv dijeta, te bi ovaj anti- dijetni pokret već u startu mogao da pusti korene

Fitnes & Nutricija
16:09h Autor:
Poznati nutricionista počinje borbu protiv dijeta: Ovo su sve opasnosti izgladnjivanja!
Foto: profimedia

Kristi Harison, poznata nutricionistkinja, autorka podcasta "Food Psych", a donedavno i "prehrambena puristica", odlučila je da okrene ploču i započne svoju borbu protiv gomile dijeta s kojima smo više manje svaki dan bombardovani.

Ona, dakako, u svojoj "borbi" nije usamljena jer gotovo da ne prođe dan, a da se struka barem jednom ne pozove na štetne navike koje trendi dijete i kultura dijeta stvaraju.

Nema sumnje da će vas, odlučite li ga slediti, anti-dijetni trend učiniti srećnijim, slobodnijim i produktivnijim, ali činjenica je i da za većinu nas to znači da ćemo biti deblji.

Život je suviše kratak da bismo ga trošili na dijete: Ovo je pravi ključ za gubitak kilograma!

foto: Shutterstock

Jesu li dijete zdrave?

Upravo je ovom temom odlučila da se pozabavi i novinarka Vireda Virdžinija Hefernan koja je spletom okolnosti počela da pratiti podcast Christy Harrison ne bi li upotpunila sve pozitivne i negativne strane ovakvog pristupa ishrani.

Radi li se o još jednom novovalnom poricanju nauke ili trendu koji počiva na zdravim temeljima.

Velika većina ekspresnih dijeta sa sobom nosi teret stvaranja nezdravih navika koje se u rukama pojedinaca čiji je jedini cilj smršati, pretvaraju u prilično opasnu pojavu koja rezultira zdravstvenim problemima.

Iz Harison stoji i veliki deo zajednice lekara, a u poslednjih 15 godina napisana je gomila članaka koji nabrajaju sve rizike izazvane uskraćivanjem hrane. Isto tako, anti-dijetni pokret ima još jednu pozitivnu stranu jer prekida bolesnu naviku stavljanja mršavosti na prvo mesto.

Pobornici ove ideje drže da telesna težina, sama po sebi, ne stvara zdravstvene probleme, a neki aktivisti idu toliko daleko da sugerišu ljudima da ne odlaze u teretane, ne uskraćuju hranu već uživaju u slanoj, slatkoj i masnoj hrani kad god osete potrebu.

Šta je opasnije?

I koliko se god ovo nekima učinilo privlačnim (a svakome ko je ikada vodio borbu s viškom kilograma, to je i te kako privlačno), činjenica je da to ne znači samo da se nećete uklopiti u postojeće standarde lepote, idete protiv svih saveta Svjetske zdravstvene organizacije koja drži da je sva brza hrana i hrana koju sami ne pripremate - štetna u bilo kojim količinama.

Međutim, ono što izaziva najviše polemika je tvrdnja "antidijetaša" da ne postoji kauzalna povezanosti u poznatoj korelaciji između povećane težine i zdravstvenih problema.

Harison tvrdi da jedina stvar koju možemo reći sa sigurnošću nije to da njihovo adipozno tkivo predstavlja prepreku za normalan rad srca ili nivo šećera u krvi već da debeli ljudi nose stigmu i da su uvek ili često na dijetama.

Stigma je nešto što uvelike utiče na sve od posla do ljubavnih veza, a nametati im prehrambene režime čiji je cilj da zauvek budu mršavi štetno i za njihovu psihu, ali i fizičko zdravlje.

Jednostavne su, a rezultati vidljivi: 3 najbolje jesenje dijete! (JELOVNIK)

foto: Profimedia

To potvrđuje i studijia koja je 2010. godine objavljena u American Journal of Public Health. Harison i njena ekipa tvrde da su rizici stigme čak i veći nego rizici prekomerne telesne težine.

Tu su i same opasnosti koje donose dijete. Prema mnogim istraživanjima, restrikcije, izgladnjivanje, eliminacijske dijete, gotovo redovno izazivaju probleme s regulacijom hormona što pak kao posledicu ima niz mentalnih i fizičkih problema, a da stvar bude gora, na kraju dovodi do ping pong efekta, dakle, dodatnog debljanja.

Zdrav odnos prema hrani

Neki od pobornika ove ideje spadaju u kategoriju debelih, drugi su mršavi, ali svi se slažu da je reč o društvenim konstruktima pa odbijaju koristiti kilograme, kalorije i konfekcijske brojeve kako bi kvalificirali tela.

Cilj pokreta je stvoriti zdrav odnos prema hrani i sopstvenom telu i započeti proces oslobođenja od svega što nas čini vezanim za sve štetne stavove koje smo s vremenom razvili i koje nam je okolina nametnula.

I dok se isti pristup smatra sasvim prihvatljivim za ostala uverenja kao što su naši stavovi prema pravdi, nacionalnosti, novcu ili bilo čemu drugome, stavovi prema hrani daleko su krući. Briga oko debljine i konzumiranja hrane u kombinaciji s neopreznim upuštanjem u dijete, čine više štete nego koristi.

Iskustva i saveti

Hefernan dodaje i da je jedan od vidova oslobođenja i kontrola onoga što konzumiramo na Instagramu gde nas neprestano motivišu preterano mršavima telima.

Istopite kilograme uz pomoć banana dijete: Bez strogih pravila do željene težine!

Prebaciti pažnju na drugu vrstu profila gde se promovišu suprotne ideje takođe je nešto što bi moglo promeniti vaš stav. Doduše, neki bi mogli reći da se radi o klasičnom okretanju glave od problema, ali ako 30 godina neuspešno vodite bitku protiv viška kilograma dijetama i odricanjem, problem je možda i u pristupu koji bi trebalo promeniti.

Izabel Foksen Djuk, jedna od glasnijih kritičarki dijeta, predlaže jednu ideju:

"Nikada ne jedite ono što u tom trenutku tvrdite da nećete nikada više jesti". Tu je i standardna reč "sutra". Svaki put kada jedete nešto i istovremeno tvrdite da od sutra više nećete, na pogrešnom ste putu.

Kada to radite, uvereni ste da radite nešto sramotno, grozno i nezdravo i da to nećete više činiti od sutra. Sami produbljujete osećaj da sebi ne možete verovati, da su vaši apetiti preterani i tako ometate iskreno uživanje u hrani.

Sve ovo deluje prilično radikalno. Posebno za one koji su s godinama razvili stav da su njihove prehrambene navike nezdrave i da ih je potrebno kontrolisati. Što uopšte očekivati ako u potpunosti odustanete od dijeta?

Foksen Djuk zaključuje:

"Ako ste se ozbiljno ograničavali, vaše telo možda postane veće. Ako ste se prežderavali kao odgovor na prethodnu dijetu, vaše telo možda postane manje. U oba slučaja, vidjećete da su kilogrami na koje ste tokom godina trošili novac i trud, gubeći i dobijajući ih, daleko od katastrofalnih. Možda su čak i vaš ukras".

Stručnjak razrešava dilemu: Ovo je prava istina da li su detoks dijete potreba ili prolazna moda!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs