nEGA KOD KUĆE

Domaći lek za suve i ispucale ruke: Pratite ove korake i oporavićete ih za tri dana! (RECEPT)

Samo malo nege kod kuće i vaše će ruke biti kao nove

Nega
08:30h Autor:
Domaći lek za suve i ispucale ruke: Pratite ove korake i oporavićete ih za tri dana! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Vremenske prilike (vrućina, hladnoća, vetar) mogu isušiti kožu i učiniti je grubom. Zbog godina, bolesti i manjka hranjivih tvari u organizmu koža može postati tanja i osetljivija.

Sličan uticaj na nju ima uzimanje nekih lekova, naročito kortikosteroida. Koža ruku nema lojne žlezde te na njenoj površini nema sebuma koji bi poslužio kao zaštitni film. Kako su ruke često u doticaju s vodom i deterdžentima koji ih dodatno isušuju i stanjuju, potrebno ih je redovito i kvalitetno negovati.

Praktični saveti za negu kod kuće

Nastojte zaštiti ruke od vremenskih uslova koji im škode, ne izlažite ih hladnoj ili vrućoj vodi. Kada rukujete deterdžentima, koristite rukavice. Prilikom pranja ruku, nastojte koristiti domaće sapune jer su bogati glicerinom.

Osim toga, koristite sredstva koja omekšavaju, vlaže i neguju. Negujuća sredstva možete napraviti i sami kod kuće, a većinu potrebnih sastojaka možete pronaći u vašoj kuhinji.

Izlečite tvrde pete i rešite se akni: Pogledajte koliko je moćan pirinač u službi lepote! (RECEPT)

Piling za ruke

Kako bi podstakli cirkulaciju u dlanovima i skinuli mrtve ćelije kože, može vam poslužiti talog crne kafe. Nanesite ga na dlanove i nežno masirajte kružnim pokretima. Isperite mlakom vodom. Osim taloga kafe, može poslužiti i mešavina šećera i maslinovog ulja. Pomešajte kašiku šećera i kašiku maslinovog ulja, nanesite na dlanove i masirajte kružnim pokretima.

Tonik

Blago zagrejte oko 100 mililitara soka od narandže i u njemu otopite kašičicu meda.

Pripazite da temperatura soka ne bude previsoka, neka ostane na nivou temperature tela. U protivnom, viša temperatura uništiće hranljive sastojke meda i soka. Kada otopite med, tonikom natopite vatu i tapkajte po dlanovima. Tretirajte kožu na ovaj način barem desetak minuta.

Tonik i ulje za omekšavanje

Napravite ružinu vodicu i njome navlažite kožu. Potom je bogato namažite maslinovim uljem u koje ste dodali par kapi limunovog soka. Vlaženje kože vodicom pospešuje upijanje ulja, ali će ruke ipak biti masne. Stoga je najbolje ovo napraviti pre spavanja i prespavati u pamučnim rukavicama.

Zelena glina: Pije se 3 nedelje, leči bolesti, daje energiju! (RECEPT)

Krema za oporavak

Ova krema osim za njegu ruku može se koristiti i za hidratizaciju laktova, peta ili drugih područja na koži koja su jako isušena i gruba.

Dobra je i za problematična područja koja su zahvaćena crvenilom ili osipom zbog kontakta s nadražujućim sredstvima.

Sastojci: 10 kašika rendanog pčelinjeg voska; 150 ml ružine vodice; 200 ml macerata nevena; 5 kapi eteričnog ulja čajevca;

Od pribora potrebni su vam jedna veća posuda, dva manja lončića, kašika i staklena posudica za spremanje.

U manji lonac stavite ružinu vodicu, a u drugi vosak i macerat. Oba lončića stavite u veću posudu s vodom kako bi se sadržaj zagrejao.

Voda neka bude topla, ali ne sme da vri. Kada se vosak otopi, lagano mu dodajte ružinu vodicu. Nemojte je odjednom sipati, već je dodavajte kap po kap i pritom stalno mešajte. Kada se krema ohladi, sipajte je u sterilizovanu posudicu i čuvajte u frižideru. Nastojte da je potrošite u roku od mesec dana. Nanosite kremu pre spavanja, a zatim na ruke stavite pamučne rukavice.

Trikovi koje svaka žena treba da zna: Olakšaće vam život, sačuvati vreme i energiju!

Hranjive prirodne maske

Masku je najlakše napraviti od voća. Dovoljno je da izblendirate jagodu, bananu ili jabuku te smesu nanesete na ruke. Popularni sastojci za maske su i jogurt, maslinovo ulje, kvasac i krastavac.

Jogurt hidratizira kožu i vraća joj PH ravnotežu, dok je maslinovo ulje hrani i neguje.

Kvasac je bogat vitaminom C koji je preko potreban za brže oporavljanje ćelija kože. Krastavac odlično osvežava i hidratizira kožu.

Maska od jogurta

Potrebno: 2 kašike jogurta; 1 kašika maslinovog ulja; rendani sveži krastavac; polovina svežeg kvasca.

U porculanskoj ili staklenoj činiji izmešajte jednu veliku kašiku čvrstog jogurta i jednu malu kašiku maslinovog ulja. Zatim dodajte sveži kvasac i rendani sveži krastavac. Tako pripremljenu masku stavite u frižider na pola sata kako bi se stegnula i dobila na viskoznosti. Hladnu masku nanesite na ruke i omotajte ih prozirnom kuhinjskom folijom kako biste povećali njenu delotvornost. Nakon pet minuta ruke isperite hladnom vodom te ih dobro namažite hranljivom kremom.

Sredstva za mrlje i staračke pege

Iako se nazivaju staračkim pegama, smećkaste mrlje se mogu pojaviti i u ranoj dobi. Smatra se da nastaju zbog prekomernog izlaganja suncu ili zbog oslobađanja slobodnih radikala. Na slobodne radikale utiče pušenje i prekomerna konzumacija alkohola.

Limun

Idealan lek za mrlje je limun. Komadić vate natopite sveže isceđenim limunovim sokom i blago trljajte po mrljama. Takođe, možete iseći limun na kriške i trljati ih po mrljama.

Ren i sirće

Osim limuna, u borbi protiv mrlja se koristi i ren. Pomešajte kašiku limunovog soka, kašiku jabukovog sirćeta i dve kašike rendanog korena rena. Smesu nanesite na mrlje i ostavite da deluje desetak minuta. Koristite jednom dnevnom.

Sok od crne rotkve

Izrendanjte crnu rotkvicu i ocedite sok. Sokom premažite mrlje. Kada se sok osuši, premažite ponovo. Ponovite 3 puta ujutro i navečer.

Svaki put nakon nanošenja ovih smesa ruke operite u mlakoj vodi i bogato premažite domaćom kremom.

Tokom lečenja mrlja, preporučuje se nanošenje maslinovog ulja ili masnije kreme pre spavanja.

Također se preporučuje da nakon nanošenja kreme spavate s pamučnim rukavicama kako bi se ulje ili krema bolje upili. Za najbolju apsorpciju ulja ili kreme, ruke prethodno ovlažite običnom vodom.

Suva koža, umor, nagle promene raspoloženja: 6 jasnih znakova da vam metabolizam ne radi dobro!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs