obavezno pročitajte

Još uvek niste sigurni da li se isplati ulagati u organsku kozmetiku? Donosimo vam odgovor!

Sve što trebate da znate o prirodnoj kozmetici

Nega
18:18h Autor:
Još uvek niste sigurni da li se isplati ulagati u organsku kozmetiku? Donosimo vam odgovor!
Foto: Profimedia

Još pre samo desetak godina niko nije preterano razmišljao o sastavu svoje kozmetike. Tačnije, sastojke su pažljivo proučavali tek retki entuzijasti. Danas je situacija drastično drugačija, a prosečnom potrošaču je češće stalo do toga da u svoj organizam unosi hranu organskog porekla i svoju kožu neguje proizvodima koji dolaze s odrednicom "ekološki", "organski" ili "prirodni". Fern Li, vlasnica malog organskog kozmetičkog brenda, osvrnula se upravo na taj fenomen, s posebnim naglaskom na aspekt cene. Naime, retko će neko osporavati dobrobiti korišćenja organske kozmetike nasuprot hemijskim sastojcima, ali mnogi će reći da ona košta neopravdano puno. Šta je to što definiše cenu takvih proizvoda?

Skuplji sastojci

Većina organskih proizvoda se pravi od raznih biljaka, i to uzgojenih na ekološkim farmama. Takva gospodarstva prolaze rigorozne testove kako bi dobile željene sertifikate, plodova je manje, a vrijeme žetve duže - i sve to mora uticati na konačnu cenu. Isto tako, cena rada je mnogo viša. Na primer, ulje argana se dobija na složen način koji ne uključuje strojeve, već ljude koji će u njegovu proizvodnju uložiti sate i sate.

Kvalitetne formule vs. jeftini hemijski sastojci

Ako pogledate sastav mnogih kozmetičkih proizvoda drogerijskih brendova, videćete da uglavnom kao prvi navode vodu. I to je nešto što trebate da znate; sastojci su poređani prema zastupljenosti u proizvodu. Drugim rečima, u ovom slučaju plaćate običnu vodu. S druge strane, organska kozmetika koristi daleko veći postotak aktivnih sastojaka. Da ne bi bilo zabune, korišćenje vode kao baze je ponekad nužno, ali ne bi se smelo koristiti kao prevara kupca koji misli da kupuje proizvod na bazi kokosa ili aloe vere.

Kraći rok trajanja

Svi mi želimo da naš mladolik izgled traje večno, ali želimo li zaista da i naša krema ili serum dolaze bez roka trajanja? Budući da se organski proizvodi, kako smo već naveli, uglavnom sastoje od bilja, imaju ograničeni rok trajanja. Ako se kroz određeni i relativno kratki period ne prodaju, moraju se baciti. Iz tog razloga, proizvodi koji sadrže hemikalije traju duže i brendovima su višestruko isplativi.

Proizvodnja i pakovanje

Celi proces proizvodnje organskih proizvoda je pomno razrađen i pazi se na svaki detalj. Mnoge biljke ručno ubiru i pohranjuju u male spremnike kako bi se postigao optimalan kvalitet. Brendovi s većom proizvodnjom i hemijskim sastojcima koriste pohranu u kontejnerima koji su najisplativiji, a ne i najbolji za proizvod. Primetićete i da organski proizvodi često dolaze u tamnim staklenim ambalažama, i to zato da se spreči dotok svetlosti koja utiče na delovanje proizvoda.

Kad se svi navedeni faktori uzmu u obzir, ulaganje u organsku kozmetiku se čini opravdano, pogotovo kad znamo da ono što nanosimo na kožu ulazi direktno u organizam. Posledično, to nije nešto na čemu bismo trebali da štedimo.

Šta sve možete da kupite ako ne pušite godinu dana: Šokirali biste se!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs