Čuvajte zdravlje pre svega

Šta sve možete da kupite ako ne pušite godinu dana: Šokirali biste se!

Kad se sve stavi na papir, više ne deluje tako zanemarljivo

Lifestyle
Autor:
Šta sve možete da kupite ako ne pušite godinu dana: Šokirali biste se!
Foto: Profimedia

Osim što pušenjem uništavate svoje zdravlje i naučno dokazano skraćujete sebi život - precizno, svaka cigareta skraćuje vaš život za 8 minuta, što je na godišnjem nivou, ako pušite 20 cigareta dnevno, oko 2 meseca! - ugrožavate i svoju finansijsku situaciju!

Kada pomislite na 230 dinara, što je prosečna cena paklice cigareta u Srbiji, verovatno mislite da to nije ništa, da biste taj novac svakako dali na neku drugu glupost, ali, ako stavimo sve na papir i izračunamo kolika bi to ušteda bila na godišnjem nivou, ipak ćemo ostati zatečeni!

Naime, ako osoba koja svakog dana popuši jednu paklicu cigareta prosečne cene, tih 230 dinara odvoji baš svakog dana u neku teglicu, kutijicu, kasicu, na kraju godine će u njoj imati tačno 83.950! Tačno 712 evra!

Šta sve možete da kupite za taj novac?

1. Potpuno obnovite garderobu

Za skoro 84.000 možete da kupite sve novo - od donjeg veša i haljina do zimske jakne, torbi i čizama! Samo zamislite da više ne morate da se uklapate u dinar ili čekate sledeću platu da biste kupili bluzu koja vam se dopala, a ona se do tada već rasprodala!

2. Putovanja

Ovim novcem možete da platite letovanje za celu porodicu! Ako nemate decu, ovaj novac će biti dovoljan da sa partnerom odete na neku dalju, egzotičniju destinaciju, poput Balija!

Tri zaboravljene destinacije koje se nalaze u našem komšiluku: Savršeno vikend putovanje! (FOTO)

foto: Shutterstock

3. Novi nameštaj i oprema za kuću

Ova ušteda od cigareta taman bi pokrila novu ugaonu garnituru, trpezarijski sto sa stolicama, novi bračni krevet, opremu za dečiju sobu... Da ne spominjemo da za ovaj novac možete kompletno da renovirate kupatilo ili postavite novi parket u jednoj prostoriji!

4. Najskuplja kozmetika

Sada biste sebi mogli da priuštuite i skupu kozmetiku koju ranije niste mogli!

5. Uložite u novi automobil

712 evra predstavlja od 5 do čak 14 rata za novi automobil prosečne vrednosti, u zavisnosti od modela koji ste izabrali i njegove cene!

6. Vratite dugove

Ako imate dugove ili vam je ostalo još malo kredita da vratite, evo prave prilike se konačno oslobodite!

7. Kraljevski tretman za vas

Za ovaj novac možete da uplatite članarinu na nekoliko meseci spa tretmana, uključujući i bazen, masažu, saunu... Pravi kraljevski tretman za opuštanje!

Kako da vaš enterijer izgleda skupo i luksuzno uz minimum novca: Trik je u ovim detaljima!

foto: Shutterstock

Kako da se što lakše rešite ove skupe i štetne navike:

- Pre svega, morate da imate jaku volju. Možda vam čitanje o štetnim posledicama pomogne. Naučnici koji su radili istraživanja kažu da su mnogi odustali od cigareta nakon što su videli pluća pušača i pluća nepušača jedna do drugih.

- Kad nastupi prva kriza, zabeležite koliko traje. Za to vreme se okupirajte nečim, a u buduće će vam biti lakše, jer ćete u glavi imati podatak i biti sigurni da će talas proći. Inače, prosečne krize traju oko 3 minuta.

- Jedite tvrde bombone i žvaćite žvake. Ponekad uzmite slatke bombone, jer suzbijaju želju za cigaretama, ali ne preterujte.

- Uz šetnju i vežbanje, telo će brže prebroditi nikotinsku krizu.

- U trenutku kada osetite krizu - operite zube. Menta će trenutno smanjiti vašu želju za cigaretom.

- Kafu zamenite čajem jer ima slično delovanje kao kofein. Isto tako, na taj način ćete se bar u prvom delu odvikavanja rešiti navike ispijanja kafe uz koju ste sa zadovoljstvom pušili cigaretu.

- Pijte multivitamine i jedite puno voća. Isto tako, pola decilitra jabukovog sirćeta pomešanog s 2 decilitra vode napitak je koji može da smanji želju za cigaretom.

Šta biste vi kupili za 83.950 dinara? Podelite sa nama u komentarima!

Uz pomoć sode bikarbone ostavite pušenje: Zaboravite na cigarete zauvek! Smučiće vam se vrlo brzo! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs