Raspored nameštaja je ključan

Iskoristite i zidove: Tri cake da mali stan izgleda kao prostrani apartman (FOTO)

Iskoristite ove 3 simpatične ideje koje malim prostorijama mogu vizuelno, ali i praktično da dodaju nekoliko metara kvadratnih
Enterijer
08:30h Autor:
Iskoristite i zidove: Tri cake da mali stan izgleda kao prostrani apartman (FOTO)
Foto: Profimedia

Mali stanovi i garsonjere mogu vrlo lako da se srede, tako da izgledaju zanimljivo, ali i mnogo prostranije!

Kako biste maksimalno iskoristili svaki centimetar prostora, potrebno je biti kreativan i snalažljiv. Za tu priliku, iskoristite ove 3 lukave i simpatične ideje koje malim prostorijama mogu vizuelno, ali i praktično da dodaju nekoliko metara kvadratnih.

1. Dvostruka uloga nameštaja

Prostor u garsonjeri vrlo je važan i zbog toga je potrebno biti kreativan. Ako ste krenuli da preuređujete stan, razmišljajte kako biste nameštaj sa kojim raspolažete ili koji planirate da kupite mogli dvostruko da iskoristite.

Odlična ideja za mali prostor je tabure. Osim što ima funkciju sedeće garniture, tabure može ujedno da bude i vaš stočić za dnevni boravak. Komoda ili niski ormar, ako je postavljen između kuhinje i ostatka stana, može da postane šank, odnosno, u kombinaciji sa barskim stolicama čak i kuhinjski sto.

Danas su dostupni i brojni preklopivi komadi nameštaja poput stolica i radnog ili kuhinjskog stola koji, kada nisu u funkciji, ostaju zaklopljeni i imaju ulogu uskog ukrasnog ormarića koji ne zauzima puno prostora.

Mnogo više od ukrasa za pod: Kako da odaberete idealan tepih za kuću!

2. Zidni nameštaj

Zidovi često ostaju neiskorišćeni deo prostorije, a u malom prostoru oni zaista zlata vrede. Kako biste maksimalno iskoristili prostor, rešenje potražite u zidnim, visećim ormarićima, poput onih kakve imamo u kuhinji.

Zidne ormare možete smestiti iznad kreveta ili sedeće garniture, iza vrata, u kupatilu iznad WC šolje ili po zidovima u hodniku, a ako ukrasite neke od njih ogledalima, dobićete vizuelno veći i svetliji prostor. Sličan efekat imaju i zidne police koje deluju prozračnije, a prostoru daju zanimljivu notu.

Sa druge strane, kreveti koji ispod ležaja imaju ugrađene ormariće ili fioke, savršeno su rešenje za uštedu prostora, a ispod kreveta na sprat možete staviti i radni sto ili kauč.

10 stvari koje žene od stila ne drže u kući: Dom prave dame odiše ljubavlju!

3. Ukrasne pregrade

Osim što su ukras prozora i štite nas od sunca i znatiželjnih pogleda, zavese mogu biti vrlo kreativan detalj u garsonjeri koji može imati funkciju pregradnog zida. Običnim ili panel zavesama i ukrasnim trakicama od ostatka prostora možete odvojiti kuhinju ili spavaći deo, što deluje vrlo efektno.

Postavite garnišnu na plafon i poigrajte se sa dezenima, materijalima i raznim vrstama tkanina i uskladite ih sa bojom nameštaja i dobili ste zanimljivu i funkcionalnu igru, koja mali prostor može učiniti zanimljivim i modernim.

Najveće greške u odabiru boje za zidove: Rezultat zavisi od ovih 7 faktora!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs