Važno je da znate

Šta stvarno sprečava starenje, a na šta samo bacate pare: Ugledni dermatolog otkriva!

Prve promene u izgledu kože uočavaju se već u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim godinama

Nega
Autor:
Šta stvarno sprečava starenje, a na šta samo bacate pare: Ugledni dermatolog otkriva!
Foto: Shutterstock

Starenje ne može da se zaustavi i posledice se vide na koži pre nego na bilo kojem drugom organu. Životni vek je sve duži i ljudi su na neki način postali opsednuti da što duže izgledaju mlado, a industrija lepote to na pravi način iskorišćava, nudeći čudotvorne izume i potencijalne lekove protiv starenja.

Nažalost, to ne funkcioniše baš tako. Ugledni dermatolog Anjali Mato za Dejli mejl otkriva šta zapravo treba da znate o borbi sa znacima starenja.

Faktori koji utiču na starenje kože

Prve promene u izgledu kože uočavaju se već u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim godinama.Suva koža, istaknuti podočnjaci, oštrije crte lica, smanjena elastičnost i prve bore koje postaju sve uočljivije. Takva vrsta starenja događa se iz više razloga, od kojih većinu ne možemo da kontrolišemo. To su DNK, oštećenje ćelija i hormonske promene. Na spoljašnje faktore možemo da utičemo, a to su izlaganje UV zračenju, zagađenje, pušenje i ishrana.

Rešenja koja mogu da uspore starenje

Retko koji proizvod može da vam pomogne kada je reč o gubitku elastičnosti. Te promene se događaju usled gubitka količine masnoće i kostiju ispod kože i to je nešto čemu niko ne može da pobegne kako vreme prolazi. Iako ne postoji krema koja to može da zaustavi, postoje one koje mogu da smanje pigmentaciju, sitne linije i bore i ceo proces starenja delimično uspore. Najefektniji su proizvodi koji sadrže retinoide, antioksidanse, botanike, kao i kreme za sunčanje.

Puding koji obnavlja mozak, a sprečava starenje i gojenje: Superdesert gotov za minut! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Retinoidi

Zaštita od sunca ključna je u borbi protiv starenja, ali uzdajte se i u retinoide, grupe jedinjenja koja su izvedena iz vitamina A. Oni su jedini lokalni faktori koji pokazuju efekte protiv starenja u naučnim istraživanjima. Retinoidi su u stanju da smanje pojavu bora, uspore gubitak kolagena i ublaže pigmentaciju i staračke pege. Oni podstiču obnavljanje ćelija kože i stimulišu proizvodnju kolagena.

Antioksidansi

Antioksidansi blokiraju oksidaciju, štetu koju čine slobodni radikali, koji se generišu izlaganjem sunčevim zracima, što je glavni uzrok spoljašnjeg starenja kože. Postoje brojni antioksidansi koji se nude na tržištu, ali svakako se uzdajte u vitamine C i E, resveratrol, semenke grožđa, zeleni čaj, čičkovo mleko i kafu.

Krema za sunčanje

Sunčeva svetlost sadrži mešavinu nekoliko vrsta svetlosti, UVA i UVB, odgovorne za starenje kože, ali i vidljivo svetlo i infracrveno zračenje, za koje se smatra da generiše slobodne radikale u ćelijama kože, što takođe ubrzava proces starenja. Ako želite aktivno da se borite protiv starenja, kremu za sunčanje treba da nanosite svaki dan. U zimskim mesecima dovoljno je koristiti hidratantne kreme i šminku sa zaštitnim faktorom, iako je posebna krema za sunčanje uvek bolja opcija.

Supa od kostiju: Oporavlja zglobove, reguliše rad creva, usporava starenje! (RECEPT)

foto: Profimedia

Vodič za lenje

Nemaju svi vremena toliko da se posvete samo nezi kože, pa je dr Mato osmislila vodič koji mogu da prate i oni najlenji. Poenta je u minimumu. Dakle, svakog jutra očistite lice, stavite hidratantnu kremu, zatim antioksidativni serum i na kraju kremu za sunčanje. Uveče ponovo očistite kožu i nanesite retinoid. Izbegavajte vlažne maramice za čišćenje, osim u situacijama u kojima nemate drugog izbora.

Krema za područje oko očiju

I dok je hidratantna krema veoma važna za održavanje elastičnosti i fleksibilnosti površinskog sloja kože, nijedna količina zapravo neće potpuno sprečiti podočnjake i "obešenu" kožu koja dolazi kao posledica godina. Koža oko očiju je osetljivija na oštećenja od sunčevog zračenja. Dok će krema za to područje delimično popraviti sitne bore, ključno je nositi zaštitni faktor.

Selin Dion (50) posle svih životnih brodoloma: Ne postoji starenje, već zrelost i znanje! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs