Pružite svojoj koži potrebnu negu

Nega kože u zimskim danima: Evo na šta posebno treba da obratite pažnju!

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da očuvate sjajnu, svilenkastu i meku kožu

Nega
Autor:
Nega kože u zimskim danima: Evo na šta posebno treba da obratite pažnju!
Foto: Profimedia

Tokom zimskih meseci koža je izložena vetru i čestim promenama hladnog i toplog vazduha, što je može isušiti i oštetiti. Stoga je važno povesti računa o dodatnoj nezi na pravilan način. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da očuvate sjajnu, svilenkastu i meku kožu.

Izbegavajte umivanje i tuširanje vrućom vodom

Vruća voda uništava hidrolipidni sloj kože koji nas štiti od toksina, bakterija i gubitka tečnosti, stoga pripazite na to da voda bude mlaka i da tuširanje ne traje duže od 10 minuta. Sapuni i gelovi isušuju kožu pa se potrudite da smanjite njihovo korišćenje tako da se tuširate samo vodom, a postoje i preparati na prirodnoj bazi kao i prirodna ulja koja je moguće dodati u kupku ili njima očistiti lice.

Redovno hidrirajte kožu

Ovo je sasvim sigurno najvažnije pravilo koje morate poštovati zimi. Ne postoji ništa lepše od negovane i zdrave kože kojoj je tokom hladnih zimskih meseci još više potrebna redovna hidratacija. Lice svako jutro očistite običnom ili micelarnom vodom i lagano obrišite peškirom. Nanesite zatim hidratantnu kremu (i na lice i na telo) koja odgovara vašem tipu kože i koja će je učiniti svilenkastom i mekom.

Hidratacija, zdravi napici i dovoljno sna: 7 saveta za vitku liniju kojih se pridržavaju top modeli!

foto: Shutterstock

Ne isušujte dodatno kožu

Vetar i hladan vazduh isušuju kožu, a korišćenje proizvoda koji sadrže sulfate ili alkohol dodatno će to učiniti, zbog čega može doći do pucanja, crvenila, vidljivih kapilara i perutanja. U apoteci možete pronaći prirodna ulja koja će sprečiti isušivanje kože, nahraniti je i dati joj mekoću i sjaj. Preporučujemo vam biljna ulja od semenki dobijena ekstrakcijom ugljen dioksida poput ulja jojobe, argana, avokada, ricinusa, lešnika, kakao putera, noćurka ili čička. Takva ulja su bogata esencijalnim masnim kiselinama ključnim za zdravlje kože.

Koristite kreme s faktorom

Iako sunce nije toliko jako zimi, zaštita od ultraljubičastih zraka jednako je potrebna kao i leti, još više ako planinarite na visokim nadmorskim visinama ili se spremate na skijanje. Izložene delove kože pre izlaska iz kuće namažite kremom sa zaštitnim faktorom, a kada je reč o nezi lica, neke kreme ga već sadrže što će ubrzati jutarnje spremanje.

Pijte dovoljno tečnosti

Hidrataciju kože spolja prati hidratacija iznutra. Zimi telo ne traži toliko tečnosti, kao što je to slučaj tokom letnjih meseci, zato je važno da uz sebe uvek imate flašicu sa vodom kako biste, s vremena na vreme, mogli da popijete malo tečnosti i tako se hidrirati. Pazite da dnevno popijete barem dve litre vode ili čaja. Crni, beli, zeleni, oolong čaj i čaj od kamilice odlični su za lepu kožu, jer imaju nutrijente koji joj vraćaju sjaj.

Usnama i rukama posvetite dodatnu pažnju

Usne i ruke su najizloženije zimskim uslovima, zato im je potrebno posvetiti više pažnje. Pri ruci uvek imajte vazelin ili melem kako se ne bi dogodilo da vam usne popucaju, a ruke redovno negujte kremom. Pokušajte da pronađete proizvode s dodatkom vitamina E koji pomaže koži u zadržavanju prirodne vlažnosti, sprečava isušenost i pomaže u regenerisanju ispucalih delova.

Suva koža, umor, nagle promene raspoloženja: 6 jasnih znakova da vam metabolizam ne radi dobro!

foto: Shutterstock

Koristite ovlaživače prostorija

Zimi boravimo u zagrejanim prostorijama koje isušuju kožu, stoga je važno da u svakoj prostoriji uvek imamo ovlaživač vazduha ili posudu sa vodom na radijatoru. Ovo rešenje je jeftino i efikasno, a vaša koža će vam biti zahvalna.

Ne zaboravite piling

Zbog suvog i hladnog vazduha ćelije brže izumiru, talože se na koži i sprečavaju njeno disanje i protok vlage. Zbog toga je s vremena na vreme potrebno uraditi piling kojim ćemo ukloniti izumrle ćelije i pripremiti kožu za nanošenje kreme. Isprobajte piling od šećera i meda, koji je odličan za skidanje nečistoća s lica, a za sjaj kože isprobajte piling u kombinaciji sa šećerom i lanenim uljem koje sadrži omega-3 masne kiseline, važne za zdravlje kože, a i smanjuju upale, crvenilo, osipe, ekceme i akne.

Prilagodite ishranu

Ishrana je jedan od ključnih elemenata koji utiče na zdravlje kože. Obogatite je vitaminima i mineralima iz voća i povrća koje sadržava više antioksidanta – materija koje usporavaju oksidaciju kože. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u plavoj ribi (losos, inćun, srdela, skuša), orašastim plodovima (čia, lan, seme konoplje, orah) i soji podjednako su važne za zdravlje kože, kao i celokupnog organizma. Takođe, pojačajte unos namirnica koje su obogaćene vitaminima C i E, dva najvažnijim vitamina za zdravu kožu (limun, kupus, grejpfrut, pomorandža, paprika, brokoli, zeleno lisnato povrće, kikiriki, badem, pistaći, suvi začini, crveni čili).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs