obratite pažnju

Suva koža, umor, nagle promene raspoloženja: 6 jasnih znakova da vam metabolizam ne radi dobro!

Ovih 6 simptoma može ukazati na razne zdravstvene probleme

Nega
Autor:
Suva koža, umor, nagle promene raspoloženja: 6 jasnih znakova da vam metabolizam ne radi dobro!
Foto: Shutterstock

Usporeni metabolizam znači da telo ne može dovoljno efikasno hranu koju unosimo da pretvori u energiju. Ovih 6 simptoma može ukazati na razne zdravstvene probleme, pa tako i na to da vam metabolizam ne radi dobro, naročito ako vas muči nekoliko njih odjednom.

1. Jako ste umorni Mnoge stvari mogu biti razlog umora, uključujući očigledne faktore kao što su nedostatak sna i naporna fizička aktivnost. Međutim, ako ste često jako umorni, to može alarmirati na usporeni metabolizam, jer telo ne može dovoljno brzo hranu koju pojedete pretvarati u energiju.

2. Koža i kosa odjednom su vam postale suve Kada metabolizam ne radi dobro, telo ne može dovoljno brzo da obnavlja ćelije važne za zdravlje kože i kose koje postaju suve. Suva koža i kosa mogu ukazati i na mnoge druge stvari, poput loše ishrane. 3. Žudite za slatkišima i hranom bogatom skrobom Žudnja za određenom vrstom hrane često ukazuje na to da telu treba energije. Ako se dobro hranite i dovoljno spavate, ali i dalje osećate veliku potrebu za slatkišima i hranom bogatom skrobom, to može značiti da metabolizam hranu koju ste već pojeli ne prerađuje dobro u energiju koja treba vašem telu.

foto: Profimedia

4. Debljate se iako se zdravo hranite Prirodno je da se s godinama metabolizam usporava zbog čega je teže održavati zdravu kilažu, ali ako se hranite zdravo i pazite na unos kalorija, a i dalje se debljate, vrlo verovatno da je reč o presporom metabolizmu. 5. Stalno vam je hladno Metabolizam takođe snabdeva telo toplotom, a ako on radi sporo, posledica će biti stalan osećaj hladnoće. To ćete posebno osetiti noću kada se u krevetu budete pokrivali sa nekoliko slojeva kako biste se zagrejali. 6. Raspoloženje vam se stalno menja Konstantan osećaj iscrpljenosti, jer se vaš organizam "muči" kako bi preradio hranu može imati za rezultat to da ste često razdražljivi i da vam se raspoloženje stalno menja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs