hrana koja čisti zube

Menta, ananas, sir: Namirnice koje mogu da zamene četkicu za zube!

Osim što čiste zube i osiguravaju prijatan zadah, takođe su dobre i za negu zuba

Nega
Autor:
Menta, ananas, sir: Namirnice koje mogu da zamene četkicu za zube!
Foto: Shutterstock

Beli luk, crno vino, luk, zrnca maka, nakon konzumiranje nekih namirnica ne postoji druga opcija nego da detaljno operemo zube. Ipak, svi smo svesni nepraktičnosti pranja zuba kada nismo kod kuće, jer retko ko nosi četkicu za zube među osnovnim stvarima kada izlazi u grad.

Donosimo vam listu namirnica koje će vam pomoći u higijeni. Osim što čiste zube i osiguravaju prijatan zadah, takođe su dobre i za negu zuba.

Sveža menta Sveža menta nalazi se u pastama za zube i vodicama za ispiranja s razlogom. Ova biljka ima protivupalno i osvežavajuće dejstvo pa je idealna za vaš zadah. Konzumirajte je u salatama, a ako ste u gradu naručite čaj od mente.

Sir Tvrdi i punomasni sirevi dobri su za jačanje zuba kao i prevenciju stvaranja karijesa. Mlečna kiselina u sirevima osigurava pH vrednost u ustima od 5,5 te na taj način smanjuje opasanost od stvaranja karijesa.

Domaća pasta za zube bez štetnih sastojaka: Uklanja zadah od mladog i belog luka!

foto: Profimedia

Hrskavo povrće i voće Povrće s mnogo vlakana poput celera, šargarepe, jabuka ili kelja imaju isti učinak kao četkica za zube kada se žvaču. Uklanjaju zubni plak, a često i hranu između zuba. Stoga uvek u torbi ponesite jabuku ili štapiće šargarepe.

Lubenica Lubenica sadrži puno vitamina C, jednog od najvažnijih vitamina za zdrave zube i desni, a takođe sprječava paradontozu. Antioksidativni likopen dodatno jača desni. Lubenica ima nisku kalorijsku vrednost i puno vode pa je idealan zalogaj za zube.

Ananas Sveži ananas najbolji je izbor za desert, jer sadrži sastojak bromelain koji ima protivupalni i antibakterijski učinak. Isceljuje upaljene desni i otapa opasni plak koja se nakuplja na zubima. Nije ni čudo da je bromelain već u mnogim zubnim pastama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs