Vredi pročitati

Jedna od najpopularnijih voćki u Srbiji: Riznica B vitamina, jača pluća i zube!

Zbog vitamina B, kruška pomaže organizmu da se bori sa svakodnevnim stresom i ujedno hrani nervni sistem
Fitnes & Nutricija
21:10h Autor:
Jedna od najpopularnijih voćki u Srbiji: Riznica B vitamina, jača pluća i zube!
Foto: Profimedia

Ako ste neraspoloženi, tužni ili razočarani, pojedite krušku. To popularno voće u Srbiji neverovatan je izvor energije jer sadrži veliku količinu monosaharida: fruktozu i glukozu, kao i levulozu - najslađi prirodni šećer.

Istovremeno, svaki plod predstavlja pravu malu riznicu vitamina B-kompleksa koji pomaže organizmu da se bori sa stresom i hrani nervni sistem. Stručnjaci je preporučuju kao voće za podizanje raspoloženja.

Jača pluća

Upravo zbog visokog sadržaja vlakana, kruške su poželjan deo jelovnika. Zreo plod pomaže u regulaciji nivoa lošeg holesterola u krvi, ali i kod kašlja, alkoholizma, reumatoidnog artritisa i kamena u žuči. Jača pluća, organe za varenje, žučnu kesu i žlezde sa unutrašnjim lučenjem.

Odličan diuretik

Sirova i neoljuštena kruška dobra je protiv zatvora, ali je idealna voćka koja podstiče probavu i rešava probleme izazvane dijarejom. Pomaže kod tegoba izazvanih upalom mokraćnih kanala i otežanog mokrenja.

Očistite bubrege za 15 dana: Pristupačan i brz recept! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Garancija za holivudski osmeh

Pošto sadrži i sorbitol (polivalentni alkohol) kruška je korisna i za jačanje zuba. Osim toga, zbog velike količine kalcijuma kojim obiluje zreo plod preporučuje se kao idealna užina mališanima.

Kome ne prija?

Zbog biljnih vlakana koje sadrži krušku treba da izbegavaju osobe sa povećanom kiselinom u želucu, sa poremećajima creva, sa oboljenjem žučnih puteva, kao i oni koji pate od gastritisa. Njima su dopuštene samo oljuštene i ispasirane kruške. Zbog šećera dijabetičari treba da ih izbegavaju.

Losion za čišćenje lica

Oljuštite i ispasirajte krušku, pa joj dodajte dva decilitra jogurta i sok od pola limuna. Kada sve dobro izmešate, losion sipajte u staklenu bočicu i čuvajte ga u frižideru. Morate ga brzo iskoristiti, a poslužiće vam kao odlično sredstvo za čišćenje lica.

Osnovni hranljivi sastojci

Energetska vrednost - 243,6 KJ; proteini - 0,5; masti - 0,3; voda - 84

Mineralni sastojci: kalijum - 125; kalcijum - 10; fosfor - 13; magnezijum - 7; beta-karoten - 0,5

Vitamini: E - 0,5; C-5;

Biljna vlakna - 2,8

Sok od kruške i đumbira treba piti svaki dan: Počnite danas, sačuvajte najvažniji organ! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs