Pogledajte

Kako da se ne ugojite tokom menopauze: 2 osnovna pravila!

Glavni pokazatelj početka menopauze je nedostatak regularnih ciklusa tokom godine

Nega 09.04.2019. - 18:24h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Menopauza je prirodni biološki proces koji može da započne kod žena starijih od 40 godina i povezan je sa krajem menstrualnog ciklusa. Za neke se može dogoditi u 45. godini života, a za nekoga nakon 50. godine. Sve ovo je vrlo individualno i zavisi od mnogih faktora.

 

Zašto žena dobija na težini tokom menopauze?

 

Glavni pokazatelj početka menopauze je nedostatak regularnih ciklusa tokom godine. Tome prethodi perimenopauza sa karakterističnim simptomima kao što su suvoća vagine, jeza, loš san, suva koža, istanjivanje kose, emocionalni ispadi.

 

Još jedan primetan simptom jeste povećanje težine tokom menopauze. To je zbog sporijeg metabolizma, smanjenja mišićne mase, ali i hormonskih promena vezanih za starost. Kao rezultat toga, određeni proteini i enzimi, koji omogućavaju ćelijama da akumuliraju više masti i manje sagorevaju, postaju aktivniji tokom ovog perioda kod žena.

 

Ovo je posebno uočljivo kod žena koje do sada nisu imale problema sa težinom. Akumulirana mast se obično nalazi na stomaku, leđima, a žene iz "oblika kruške" pretvaraju u "jabuku". Takve promene vas nerviraju, samopouzdanje opada, vaše raspoloženje se pogoršava.

 

Doktor Emir Solaković: Žena mora svako jutro da pojede ovo kako bi bila zdrava i mršava! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Da li je moguće nešto promeniti?

 

Kako da ne dobijete dodatnu težinu tokom menopauzi:

 

Potrebno je da izvršite reviziju životnog stila, pogotovo kada je reč o fizičkoj aktivnosti i ishrani.

 

Pošto je ovo biološki proces, razumevanjem njegovog mehanizma, moguće je razviti set mera za gubitak i očuvanje težine. Pre svega, neophodno je da obezbedite sebi rutinsku fizičku aktivnost, nakon konsultacija sa lekarom.

 

To mogu da budu aerobik, plivanje, joga, ples, vožnja bicikle, ili šta god vi odaberete.

 

Čak i redovne šetnje ili iganje na otvorenom sa unucima će imati efekta. Pored borbe protiv gojaznosti, vežbanje sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, pomaže u radu creva i poboljšava raspoloženje.

 

Druga bitna stvar je promena ishrane. Preporučuje se da:

 

smanjite unos šećera,

birate žitarice od celog zrna,

jedete više tamnog povrća i svetlog voća,

izbegavate prerađenu hranu,

smanjite hranu sa "lakim" ugljenim hidratima.

 

Pored toga treba da izbegavate da jedete noću, porcije treba da budu male, ako večerate na zabavi ili u restoranu, uzmite polovinu porcije.

 

Kao što možete da vidite, sa viškom kilograma tokom menopauze, možete da se nosite. I to bez raznih sredstava za mršavljenje, već samo promenom načina života i kompetentnim razvojem niza mera.

 

Stil.kurir.rs

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...