Naučno dokazano

Koliko je ultrazvuk zapravo štetan: Najugroženije su ove grupe ljudi!

Pojavile su se tvrdnje da snimanjem ultrazvukom na frekvenciji od 8 Mhz može doći do značajnih promena u ćelijama, a na to su se nadovezali i ruski naučnici koji su došli do zaključka kako se redovnim korištenjem UZV-a za pregled ploda može ošteti i čitav genetski sklop

Medicina
15:21h Autor:
Koliko je ultrazvuk zapravo štetan: Najugroženije su ove grupe ljudi!
Foto: Shutterstock

Današnje trudnice ne prolaze samo klasične kratke preglede ultrazvukom već sve više i češće žele imati filmove snimljene 4D ultrazvukom što je svakako slatko, ali to snimanje traje mnogo duže nego što bi to naučnici dozvolili.

Naime, ako ste se ikada pitali koliko je i da li je uopšte štetno snimanje ultrazvukom, stručnjaci donose odgovor koji će vas šokirati, i ako ćete imalo verovati rezultatima istraživanja, poželećete da umanjite rizik štetnosti i odustati i od filmova i od često nepotrebnih UZV pregleda.

Donosimo vam nekoliko gotovo istih odgovora od nekoliko različitih stručnih timova, a on glasi - ultrazvuk može da našteti razvoju mozga fetusa i tako direktno loše utiče na razvoj mozga, odnosno neurone nerođenog deteta.

Devedesetih godina prošlog veka američki naučnici su otkrili da se ultrazvukom zagreva tkivo fetusa što može dovesti do zagrevanja i krvarenja u crevima nakon čega se na globalnom nivou smanjila dozvoljena snaga s kojom se snimanje obavljalo.

Doktor Nestorović: Što je dete slinavije sada, biće zdravije kad poraste! Imunitet se mora trenirati!

Naučnici su došli do novih otkrića. Bili su to naučnici iz Dablina koji su otkrili da snimanjem ultrazvukom na frekvenciji od 8 Mhz može doći do značajnih promena u ćelijama, a na to su se nadovezali i ruski naučnici koji su došli do zaključka kako se redovnim korištenjem UZV-a za pregled ploda može oštetiti i čitav genetski sklop s obzirom da se tokom izlaganja ultrazvučnim talasima direktno utiče na molekule DNK koje se ili teško oporavljaju nakon snimanja ili se čak tokom izlaganju UZV-u mehanički oštećuju i izobličuju polja DNK usled čega dolazi to oštećenja tkiva, pri čemu je oporavak gotovo nemoguć, a rezultat je organizam bez mogućnosti adekvatnog razvoja.

Jednako šokantan odgovor dali su i naučnici koji su testiranja sprovodili u Kini, u razdoblju od 1998. do 2011. godine, a rezultati su objavljeni u knjizi 50 Human Studies, In Utero, Conducted in modern China, Indicate Extreme Risk for Prenatal Ultrasound: A New Bibliography Jim West u kojoj je objavljena analiza 48 studija i 10 osvrta na uzorku od 2.651 žene o što je najgore od svega, sve su te studije i analize rađene na uzorcima žena iz Kine gde se ultrazvučni pregled kao i svi drugi slični pregledi rade na nižim frekvencijama i znatno ređe nego na zapadu. A rezultati su i tamo bili šokantni.

Naime, kao opasnosti koje su navedene u zaključku stoje ove bolesti: autizam, ADHD, genetska oštećenja koja se mogu prenositi na sledeće generacije, tumori u detinjstvu poput leukemije, limfoma, moždanih tumora, spominju se i anomalije sposobnosti, oftalmološke bolesti i deformacije, ekcemi, alergije, a poseban je naglasak stavljen i na kombinaciju svih ovih potencijalnih opasnosti s narednim rizicima koji decu čekaju nakon rođenja.

Poslednje u nizu sličnih istraživanja ističemo i ono kojoj je na čelu bio hrvatski neurolog Paško Rakić, a koji je sa svojim naučnim timom sprovodio opsežno istraživanje na miševima. To je istraživanje objavljeno još 2006. godine, a rezultati su odjeknuli naučnim krugom, ali izgleda nedovoljno glasno jer medicinska struka još uvek ne mari za sve ove rezultate s obzirom da su se baš negde od tog doba pojavili i od tada se masovno koriste prvo 3D, a sada i 4D ultrazvuk.

Izbacite katran i sluz iz pluća: Izlečite disajne puteve na prirodan način! (RECEPT)

A svi znamo da se oni prilikom redovnog pregleda koriste mnogo duže od onih nekoliko minuta, jer pružaju predivan uvid u unutrašnjost pa samim time i doktori i majke bez pogovora uživaju u slici i po pola sata. To je previše, ako pitate naučnike.

Doktor Paško Rakić došao je do zaključka da korišćenje ultrazvuka smeta neuronima koji se prilikom normalnog razvoja fetusa postavljaju u svoj zacrtani položaj u moždanoj kori. No, analize sprovedene na trudnim miševima pokazale su da su se za vreme korištenja UZV-a, u periodu od oko pola sata, neki neuroni jednostavno izgubili na svom putu te su ostali ugneždeni ili u dubljim slojevima mozga ili čak u beloj masi - dakle, ne na mestu na kojem su morali da budu. Usled toga u mozgu je došlo do poremećaja neurona, a rezultat toga je, zaključio je tim, potencijalna opasnost od razvoja neuroloških oštećenja i bolesti kao što su autizam, šizofrenija, disleksija i mentalne retardacije. A ako ste mislile da je to sve - nije!

Poznato je da se prilikom pregleda UZV-om gleda ceo plod, ali se lekari najviše zadržavaju upravo na glavi, gde mere njen opseg i traže eventualne anomalije. Samim time mozak je dodatno opterećen štetnim talasima za koje je već ranije dokazano da dodatno zagrevaju ćelije mozga čime ih mogu trajno oštetiti.

Sve ove rezultate stručnjaci sa Univerziteta Jejl još dodatno istražuju.

Najbolji stručnjaci iz Srbije otkrivaju: Da li je rak izlečiv?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs